caravaggio_01Vatikan demantuje otkriće nepoznate Karavađove slike

 

Upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluči demantovao je vest da je nedavno otkrivena slika u sakristiji jezuitske crkve u Rimu nepoznato delo Mikelanđela Merizija da Karavađa (Michelangelo Merisi da Caravaggio).

Paoluči u tekstu objavljenom u listu Oservatore romano (L’Ošervatore Romano) piše da je slika „Mučeništvo svetog Lorenca“ najverovatnije kopija originala koji je naslikao neki umetnik pod Karavađovim uticajem.

Povezana vest:  Premijera „Magbeta“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Autorka članka, istoričar umetnosti Lidija Salvijuči Insolera (Lydia Salviuči) jasno je stavila na znanje da ne donosi zaključke o autentičnosti dela i da je potrebno još ispitivanja.

Način na koji je Oservatore romano pisao slici, međutim, sugerisao je da je otkrivena do sada potpuno nepoznata slika majstora koji je umro pre 400 godina.

U tekstu objavljenom 18. jula – na dan umetnikove smrti – naglašavaju se sličnosti sa drugim njegovim radovima kao što su korišćenje efekta svetlosti i senke, jedinstvena perspektiva iz koje je prikazan subjekat, položaj tela sveca.

Povezana vest:  ART BRANČ: DEVEDESETE – POTISNUTI NARATIVI (srpska pop kultura 1990-2000) u digitalnom formatu

U tekstu pod naslovom „Novi Karavađo? Ne baš“ objavljenom u ponedeljak, Paoluči piše da „Mučeništvo svetog Lorenca“ nije u rangu Karavađa, da je slika u najbolju ruku „skromnog“ kvaliteta i da su ruke potpuno van perspektive.

Bivši italijanski ministar kulture takođe je naveo da ne kritikuje Insoleru i podsetio da je ona jasno napisala da su potrebne dodatne analize i dokumentacija da bi se dobio konačan odgovor da li je to stvarno Karavađov rad.

Povezana vest:  Održana promocija knjige "Istorija starog sveta" Suzan Vajs Bauer

„Mučeništvo svetog Lorenca“ danas bi javnosti trebalo da bude predstavljeno u Ministarstvu kulture.

Karavađo, koji je vodio razuzdan život, umro je 1610. u toskanskom gradu Porto Erkole, u 40. godini, pod nerazjašnjenim okolnostima.