Predstava  Život i drugi zločini rezultat je projekta Lice i naličje govora, osmišljenog kako bi se mladi sa govornim teškoćama uključili u stvaralački dramski proces koji u ovom slučaju ima i terapijsku funkciju.

Osnovna ideja je da verbalni izraz, ispoljen kroz glumu, mladim osobama sa dugogodišnjim formama mucanja pomaže u savladavanju straha od govora, a izvođenje pozorišne predstave prevazilaženje straha od javnog nastupa, a time i samoizolaciju, čime se stimuliše njihova kulturna inkluzija. Takođe, ideja projekta je i podsticanje učešća u kreativnim, umetničkim procesima koji imaju pozitivan psihološki efekat.

Povezana vest:  Uskoro novi roman Vuka Draškovića

Proces vodi multidisciplinarni tim umetnika, psihologa i stručnjaka za patologiju govora okupljenih oko udruženja „Srebrno drvo“, koje u koprodukciji sa Dečjim kulturnim centrom Beograda po treći put organizuje programe za mlade sa govornim teškoćama. Projekat Lice i naličje govora nastavak je rada na ovom polju i oslanja se na iskustva projekata Igrа govorа i jezikа i Teаtаr oslobođenjа govorа koji su rezultirаli predstаvаmа Žаk ili pokornost i Ulicа Bromfild broj 19 ili o crvenim ribicаmа.

Projekat Lice i naličje govora sproveden je uz podršku Ministаrstvа kulture i informisаnjа Republike Srbije i Sekreterijаtа zа kulturu grаdа Beogrаdа.

Povezana vest:  Noć knjige = Moć knjige

Autorski tim:

Autor projekta i psiholoških radionica: Sanja Dimoski

Režija, dramaturgija, dizajn scene, kostima, plakata i programa: Dina Radoman

Producent: Goran Joksić

Asistent reditelja i logoped: Tamara Vukomanović

Organizacija i šminka: Maja Ćuk

Dizajn zvuka: Marija Živanov

Izrada kostima: Tanja Gjafo

Majstor svetla: Luka Lučić

Garderober: Zorica Ilić

Igraju:

 

Mama, Konobarica

Marina Pejović

Povezana vest:  Novo i drugačije otkrivanje Amerike – „Na mapi utopije“ Branka Anđića

Valja

Đorđe Radovanović

Baba, Konobarica, Čuvarka bazena

Miljana Stevanović

Kapetanica

Jovana Kojić

Brankojev, Kuvar

Uroš Ivanović

Prababa, Ekaterina

Dušica Baralić

Zakirov

Nikola Milosavljević

Olga, Konobarica

Katarina Pavlović