Žiri Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“ za 2017. godinu, nakon razmatranja više od 200 proznih i poetskih naslova, uvrstio je u uži izbor 12 knjiga koje se izdvajaju zbog „smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti, i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča“.

U uži izbor ušli su romani, pesničke zbirke, knjiga eseja, i zbirka priča „Kao u sobi sa ogledalima“ Vladimira Kecmanovića u izdanju Lagune.

Povezana vest:  Najbolje knjige za radoznalu decu: „Veliki atlas: Gradovi“ i „Veliki atlas: Životinje“

Knjige iz užeg izbora za Vitalovu nagradu „svedoče o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti“, naveo je žiri koji čine: Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).
Knjiga „Kao u sobi sa ogledalima“ pravi je mozaik ratnih i poratnih epizoda, dirljivih, tragikomičnih i potresnih situacija koje su se s bosanskog ratišta rasule po ovdašnjim prostorima. Ispričana prepoznatljivim eliptičnim piščevim stilom i osobenom književnom formom, ona je svojevrsni presek pripovedačkog opusa Vladimira Kecmanovića jer sadrži sve ono po čemu su poznati njegovi romani.
Vitalova nagrada biće dodeljena 21. januara za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine, a prošlogodišnja dobitnica bila je Svetlana Slapšak, nagrađena za roman „Ravnoteža“, takođe u izdanju Lagune.

Povezana vest:  Prva radionica Literarnog Online Inkubatora