Kako nam se približila Noć knjige, trebalo bi da već znate šta su vaši favoriti!

Pored novih knjiga Vanje Bulića „Dušanova kletva“Dr Neleta Karajlića „Solunska 28“, Jelene Bačić Alimpić „Kofer iz Berlina“ i Miroslava Miškovića „Ja, tajkun“ koje su nedavno objavljene, predstojeću Noć knjige obeležiće i novi hitovi domaće književnosti!

Srpska književnost je bogatija za novi roman Vuleta Žurića, „Pomor i strah“. Ovo je intrigantan roman koji, poput srodnih književnih alegorija (kao što su Kamijeva „Kuga“, Pekićevo „Besnilo“ ili Saramagovo „Slepilo“), ispituje granice ljudskosti u nevoljnim vremenima. Na osnovu detaljnih svedočanstava koje su za sobom ostavili nemački i mađarski lekari koji su se bavili suzbijanjem kuge u Irigu, pisac pokušava da rekonstruiše celokupnu proceduru čišćenja varoši, uplevši u ono što je fakat političku i ljubavnu intrigu.

Povezana vest:  Novi roman Megi O'Farel „Talas vreline" u prodaji od 10. maja

Pisac i prevodilac Dejan Mihailović za Noć knjige predstavlja svoj novi roman „Podvizi i stradanja Grofa od Takova“. Romansirani portret kralja Milana Obrenovića razvejava predrasude o njegovoj ličnosti i epohi nudeći čitaocu splet zabavnih, necenzurisanih i često dramatičnih epizoda iz jednog burnog života, od dolaska na presto posle ubistva kneza Mihaila 1868. do smrti u Beču 1901.

„Bratstvo po mrlji“ je nova knjiga dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića. Spreman da okom kolumniste secira socijalne, moralne, kulturne, političke i druge prilike i neprilike u društvu i „dostignuća“ vladajuće elite, Dragan Velikić ovom knjigom eseja postiže ono što ne može kao pisac: da angažovano i neuvijeno ukaže na svakodnevne bolesne pojave već godinama prisutne u zemlji Srbiji.

Povezana vest:  Pobednik Henkel Art.Award. takmičenja za 2009. godinu Mladen Miljanović otvara izložbu „Krieg.Kunst.Krise“

Da li, pošteno govoreći, stvarno pamtimo ko je, kada i zbog čega rekao da je kocka bačena, čime je Tantal zaslužio svoje muke i kakve su te muke zaista bile, odakle potiče izraz lupus in fabula, kako se to javlja deus ex machina i ko je prvi kome dao jabuku razdora? Ovo su samo neke od nedoumica koje nam otkriva Vladeta Janković u knjizi „Antičke izreke“. Svrha ove knjige je da na ovakva pitanja jasno i zabavno odgovori, da tako proširi okvire naše opšte kulture i pomogne nam da se tačnije i slikovitije izražavamo.

Povezana vest:  Upoznajte junakinje prvog stripa o pandemiji i neplaćenom kućnom radu

Skoro 15 godina od poslednjeg izdanja, u knjižarama će se ponovo naći roman „Gori Morava“ Dragoslava Mihailovića. Priča o detinjstvu junaka Stevana u srpskoj varošici na Moravi tridesetih godina XX veka zapravo je piščeva gorka ispovest o svojoj mladosti. Likovi meštana, rođaka i prijatelja oživljeni su nezaboravnim dijalozima i osenčeni strpljivim podnošenjem svoje teške i mukotrpne sudbine u nemirnim vremenima, a opisi odnosa sa svojom rodbinom i opraštanje od oca na samrti spadaju u najbolje stranice novije srpske proze.

Čekamo vas u Noći knjige, 8. juna od 17 sati do ponoći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, ali i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs!