Salvador_DaliIzložba grafika Salvadora Dalija u Muzeju 25. maj

 

Izložba jednog od najpoznatijih umetnika 20. veka Salvadora Dalija „Božanstveni svetovi“ biće otvorena 2. septembra u Muzeju 25 maj, a na njoj će biti predstavljene grafike iz njegova dva najobimnija opusa – „Biblia Sacra“ i „Božanstvena komedija“, najavljeno je iz agencije „Insomnia-prevent“. Postavku činiti 100 Dalijevih grafika “Božanstvene komedije“ iz 1964. godine, zatim 106 grafika iz opusa „Biblia Sacra“ (1967), kao i dve potpune dekompozicije drvoreza “Božanstvene Komedije“, šest originala te knjige i markice italijanske vlade uz 700-godišnjicu Danteovog rodjenja.

Povezana vest:  Basari književna nagrada „Isidora Sekulić“

Obim oba ciklusa, kao i njihova stilska raznovrsnost i prilagodjavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustrovanim prizorima, uz poznavanje tekstova posebno podstiče umetnikov lični pogled na Knjigu nad knjigama i srednjovekovno literarno umetničko delo, čije vreme nastanka pojedini stručnjaci stavljaju u 1309. godinu.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda bila je postavljena na Bledu, u Mariboru i u Njujorku.

Povezana vest:  Samostalna izložba grafika Slađane Marinković

Izložba ima specifičan edukativni karakter, jer se kroz ove ilustracije posmatrač upoznaje sa sadržajem Biblije i „Božanstvene komedije“, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Dali (1904-1989) je još u adolescenciji počeo da se interesuje za grafiku i ilustracije, medjutim iz tog perioda sačuvano je malo dela. Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počinje aktivno da se bavi ilustracijom knjiga, kao što su „Faust“ i „Život je san“.

Povezana vest:  "Nabuko" uživo u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Medju mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma, Dali je postao jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta. U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Dali je, kao niko, pretvorio apsurd i ludost u suštinski deo umetnosti.