guca-spomenik_2Muzej trube u Guči posetilo oko 3.000 ljudi
Muzej trube u Guči koji je otvoren povodom jubilarnog 50. Sabora trubača posetilo je u protekla dva dana oko 3.000 ljudi.
U Muzeju trube u Guči otvorenom 13. avgusta nalazi se truba na kojoj je muzicirao Koštanin sin u Vranju, koju je u svom romanu ovekovečio Bora Stanković.
Kako je objasnila etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić-Ašanin, sa tom trubom je pre 40 godina Bakija Bakić iz Vranja postao pobednik Dragačevskog sabora trubača, što je sada izloženo kao eksponat.
Izložene su i pobedničke trube – Desimira Perišića, prva Zlatna truba pre 50 godina, zatim Fejata Sejdića i Bobana Markovića, kao i ekponati stari i po nekoliko decenija.
Muzej je otvoren tokom celog dana,a osim truba izložene su i slike naivnih umetnika, a izuzetno veliko interesovanje za postavku muzeja vlada među posetiocima Sabora, posebno strancima.
Zahvaljujući Muzeju javnost je saznala da je najzaslužniji, što je truba postala „srpski instrument“, bio knjaz Miloš Obrenović na čijem je dvoru 1831. godine formiran trubački orkestar „Knjaževsko-serbska banda“.
Povezana vest:  Provokacija koja podstiče na razmišljanje - Predstavljena knjiga "Ko je ubio Jovana Skerlića"