Oktobarski_salon_konferencijaSvečano otvaranje Oktobarskog salona 8. oktobra
Oktobarski salon, 51. po redu, održaće se ove godine od 8. oktobra do 21. novembra, najavljeno je još jednom na današnjoj, poslednjoj konferenciji za novinare pred ovu veliku manifestaciju. Prema rečima Aleksandra Pekovića, predsednika Odbora salona i zamenika gradskog sekretara za kulturu, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je bilo vrlo malo vremena za pripremu obeležavanja pola veka ove manifestacije, još je u decembru 2009. odlučeno da kuratorski par 51. salona budu Johan Puset i Selija Prado.
– Ove godine fokusirali smo se na tri osnovne stvari. Prvo što nam je bilo veoma važno jeste da Oktobarski salon bude otvoren i reaguje na svetske trendove u savremenim umetnostima, što je i bio razlog zbog kog su predloženi Johan Puset i Selija Prado. Drugo, promovisan je nov model partnerstva u organizaciji velikih manifestacija od značaja za grad i to sa Ambasadom Kraljevine Švedske u Beogradu. Treća stvar jeste to što otkrivamo nov prostor gde će biti Muzej grada Beograda, a to je zgrada bivše Vojne akademije u Resavskoj 40, u koji smo se svi bezmalo na prvi pogled zaljubili. Dugi niz godina bio je van upotrebe i devastiran, te smo uložili veliku energiju, ali i sredstva da ga učinimo poželjnim za izložbu i novim mestom od interesa za građane – kazao je Peković.
Sredstva uložena u realizaciju Oktobarskog salona ove godine iznose 30 miliona dinara, računajući novac iz gradskog budžeta, iz budžeta Ministarstva kulture i od sponzora i partnera.
Pre zvaničnog otvaranja salona, planirano je nekoliko događanja: 5. oktobra u 20 časova na Palati „Albanija” biće predstavljena svetlosna instalacija i internet-projekat Erika Krikorca iz Švedske „Emotivni gradovi”, te 7. oktobra najpre u 19 časova otvaranje izložbe Sigalita Landaua iz Izraela u Likovnoj galeriji KCB-a, a potom u 19.30 sati izložba Renea Bloka iz Nemačke „Love it or Leave it” u galeriji „Artget”. Svečano otvaranje zakazano je za 8. oktobar u 19 časova u prostoru budućeg Muzeja grada Beograda u Resavskoj. Oktobarski salon, pored glavnog programa, ove godine sadrži i brojne prateće i edukativne programe.
Povezana vest:  Banvilov "Nedodirljivi" o ruskom špijunu iz britanske elite