Henkel_HAA_izlozbaU Sarajevu održana izložba Mladena Miljanovića u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

 

Izložba pobednika likovnog konkursa Henkel Art. Award 2009 trajala je od 22. oktobra do 13. novembra 2010. godine. Nakon održane izložbe u muzeju moderne umetnosti u Beču (Museum für Moderne Kunst Stiftung Ludwig Wien – MUMOK), Mladen Miljanović, umetnik iz Bosne i Hercegovine i pobednik na konkursu Henkel Art.Award. 2009, predstavio je svoje radove u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Fokus njegovog umetničkog izraza je „zastava 101“, poznati automobil koji se proizvodio u regionu bivše Jugoslavije. Posetioce izložbe mogu videti i postavke sigurnosnih pojaseva koji su pričvršćeni na zidove, haube automobila i ostalih detalja po kojima je poznat popularni „Stojadin“. U okviru petodnevnog performansa autor izložbe će lično prevoziti zainteresovane posetioce izložbe od njihovih domova do muzeja i to upravo u „Stojadinu“.

Povezana vest:  Izložbu PAJA JOVANOVIĆ/PAUL JOANOWITCH videlo više od 150.000 posetilaca

Henkel_HAA_izlozba_1“Sarajevo servis“ formalni je naziv koji upućuje na preispitivanje pozicije umetnika kao nekog ko je u službi društva, a samim tim i institucija koje reprezentuju umjetnost. Taj rad mi je jedan od najbitnijih radova na izložbi, jer ot­vara mogućnost direktnog delovanja i interakcije sa publikom, odnosno društvom“, objašnjava Mladen Miljanović, autor izložbe.  „Taj performans, koji uključuje prevoz publike u muzej u periodu radnog vremena muzeja, samim tim i uvodi posmatrača da oseti, doživi i iskusi vožnju automobi­lom koji je predmet izložbe. Taj prostor automobila i prevoz do muzeja za mene ima oblik boravka u specifičnom kulturnom vakuumu, nakon kojeg se drugačije posma­traju izloženi radovi na izložbi“, dodaje umetnik.

Povezana vest:  "Sedam mora i tri okeana - druga knjiga" Jelene J. Dimitrijević u prodaji

Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) sponzor je umetničkog likovnog konkursa Henkel Art.Award. u saradnji sa institucijom KulturKontakt Austria od 2002. godine. Umetnici iz 31 zemlje srednje i istočne Europe mogu prijaviti svoje radove. Prošle godine ostvarena je saradnja i s bečkim muzejom savremene umetnosti MUMOK a rezultat te saradnje je mogućnost za Mladena Miljanovića da, kao pobednik takmičenja, postavi izložbu u toj instituciji.

Povezana vest:  Iz biblioteke Hogvorta u ruke srpskih "haripoterovaca"

Konkurs Henkel Art.Award. za 2010. godinu je zatvoren odabirom pet finalista iz Moldavije, Poljske, Slovenije, Turske i Mađarske između više od 1,000 prijava. Istovremeno, dodeljene su i posebne nagrade za mlade umetnike iz regiona i  Austrije. Pobednik konkursa Henkel Art.Award. koji će biti proglašen na gala svečanosti u Beču 25. novembra 2010. godine, osvojiće novčanu nagradu od 7,000 eura, organizaciju izložbe u zemlji iz koje dolazi, te organizaciju izložbe u muzeju MUMOK u Austriji.