Taj dan zbio se pre 20 godina, Svetsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj, igrali smo sa Holandijom… Mijatović na vrhuncu karijere, penal i prečka.

Mnogi ljubitelji fudbala još uvek ne mogu da prebole taj trenutak. Tako i glavnom junaku romana Radovana Nastića „Dan kada je Mijatović pogodio prečku“ uvek oči zasuze kad pogleda penal Mijatovića i tu prečku.

I to je sve od Mijatovića u ovom sjajnom emigrantskom romanu čuvenog Bensedina, a sve ostalo je novi život u Holivudu, politička (ne)korektnost, red i zakon.

Na neobičnoj promociji pomenute knjige koja je održana na dan početka Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, 14. juna, Radovan Nastić je veče proveo sa nekadašnjim „saigračima“ iz legendarne emisije Radija B92 „Ritam srca“, Dušanom Čavićem i Dušanom Šaponjom, dok je ekipu predvodio Nenad Džoni Racković, nekadašnji urednik emisije.

Povezana vest:  PREDSTAVA "STILSKE VJEŽBE" SA PEROM KVRGIĆEM 16. MAJA GOSTUJE NA VELIKOJ SCENI

I, naravno, nije moglo da prođe bez evociranja uspomena na prošlo vreme, ali je u fokusu bilo ipak Nastićevo emigrantsko iskustvo budući da već šest godina živi i radi u Sjedinjenim državama.

Radovan se svojski potrudio da objasni prisutnima da Los Anđeles i Holivud nisu kako ih zamišljamo, da je osećaj slobode koju svako ima tamo odlična stvar i da se najbolje „kapira“ sa Latinosima. Bilo je neobično slušati o njegovoj podršci Trampu za koga kaže da želi da se bavi ekonomijom a ne ratovima. „Još samo da abolira Asanža i glasaću za njega na narednim izborima“, kaže Nastić.

Povezana vest:  Naslovi iz žanra popularne psihologije na akciji – kupiš dve, čitaš tri knjige

U ovom autobiografskom romanu, Radovan Nastić odmah na početku postaje Džoni Fejvorit, Dorćolac, navijač Rada i fan boksa koji u Los Anđelesu živi svoj američki san.

Našao je posao u firmi za obezbeđenje noćnih klubova. Noću je dvostruko bolja lova, a trostruko plaćena satnica ako se prolazi kroz „ugrožena“ područja šire okoline grada. A nije se umrtvio, postao džangrizav, nisu mu svetla Holivuda udarila u glavu. I dalje mu se jure ribe, izlazi, sluša nova dobra muzika.

Racković je naglasio da je Nastićev roman fantastičan doprinos srpskoj emigrantskoj književnosti, dok su Dušan i Dušan zdušno preporučili svima da pročitaju.

Povezana vest:  Nastavak svetskog bestselera "Gospodin" - "Gospođa" E L Džejms u prodaji

„Gađajući same stative, Radovan Nastić širi istinu po Los Anđelesu. Večito na najboljem delu margine društva, čovek vrlo jakog libida susreće trandže, gejeve, Šekija Turkovića i ostale male a zapravo najveće heroje planete“, rekao je Čavić, dok je Šaponja istakao da „likovi sa holivudske margine i situacije iz svakodnevnog života koje Radovan opisuje predstavljaju pravo blago za čitaoca i teleportuju ga u svet gde nema mesta foliranju“.

Roman „Dan kada je Mijatović pogodio prečku“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.