Vulkan izdavaštvo predstavlja novo izdanje kultnog romana Memoari jedne gejše. Autor briljantne istinite priče o jednoj od najslavnijih japanskih gejši je čuveni pisac Artur Golden.

Glavna junakinja, Nita Sajuri, osvrće se na svoj životni put, iznenađujuće neposredno pripovedajući priču o jednoj gejši. Priča počinje u siromašnom ribarskom selu, 1929. godine, kada je devetogodišnja devojčica neobičnih sivoplavih očiju odvedena od kuće i kao robinja prodata poznatoj kući gejši. Dok Sajuri vremenom postaje gejša − uči kako da pleše, nosi kimono, kako da se šminka i sređuje kosu, pravilno sipa sake − suočava se s ljubomornom rivalkom i teškoćama života u zemlji kojoj preti dugotrajan rat.

Povezana vest:  Klasični vodič za razumevanje suprotnog pola: Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere

U Memoarima jedne gejše čitalac upoznaje svet u kom je najvažnija upravo njegova predstava, gde se devojačka čednost prodaje onome ko ponudi najviše novca, a žene se obučavaju kako da razonode najmoćnije muškarce. To je svet u kom je ljubav odbačena, poput iluzije. Stil kojim autor piše svojstven je azijskim predelima, neverovatni opisi i poređenja dočaravaju atmosferu Japana iz prošlog veka. Reč je o jedinstvenom proznom delu, koje je istovremeno romantično, uzbudljivo i jednostavno neodoljivo.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za MAJ 2013.

Autor romana Artur Golden je američki pisac, najpoznatiji upravo po bestseleru Memoari jedne gejše. Kao student Harvard univerziteta proučavao je japansku istoriju i kulturu, gde je pronašao inspiraciju za kultno delo. Neko vreme radio je u Pekingu i Japanu. Tokom boravka u Japanu, za potrebe pisanja romana Memoari jedne gejše intervjuisao je više gejši, uključujući najpopularniju u tom trenutku, Mineko Ivasaki. Roman je ekranizovan, a film o čuvenoj gejši osvojio je tri Oskara.

Povezana vest:  Egon Savin: Beograd mora da ima pozorište "Branislav Nušić"