Na koncertu večeras 12. oktobra u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, Edvin Kim će nastupiti sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović, a na programu će biti dela Janačeka, Šumana, Betovena i Sen-Sansa.

Ovogodišnja saradnja BEMUS-a i Ambasade Republike Koreje (Južne Koreje) izuzetno je značajna jer se dešava u sklopu obeležavanja Dana korejske kulture 2018, koji traju od septembra do kraja oktobra ove godine pod sloganom „Come Closer“ (Upoznajmo se bliže). Ova krilatica izražava nadu da će srpski narod nešto više naučiti o Južnoj Koreji uživajući u različitim zanimljivim događajima na polju muzike, mode, gastronomije, jezika i dr.

Ambasada je pripremila raznovrsne kulturne događaje, uključujući i nastup uglednog violiniste Edvina Kima na Bemusu, 12. oktobra 2018. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca. U ovoj muzičkoj avanturi, pridružuje mu se naša poznata pijanistkinja Natalija Mladenović.

Violinista Edvin E. S. Kim aktivno nastupa širom sveta, posebno u Evropi. Kao solista, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Bila/Bjena (Švajcarska), Simfonijskim orkestrom Getingena, Simfonijskim orkestrom Radio Praga, Praškim kamernim orkestrom, Filharmonijom Regensburga, Simfonijskim orkestrom Južne Arizone itd. Takođe je održao veliki broj resitala i koncerata kamerne muzike u Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji i dr. Pored nastupa u Evropi i na američkom kontinentu, redovno koncertira u Aziji, naročito u Južnoj Koreji.

Povezana vest:  Novi roman proslavljene turske spisateljice: Sofra porodičnih tajni

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po izuzetno popularnoj ceni od svega 300 dinara, kako bi se uživanje u muziciranju korejskog virtuoza približilo što većem krugu ljubitelja muzike.

SUBOTA, 13. OKTOBAR U 20.00 NA KOLARCU VADIM RUDENKO NA 50. BEMUSU

Ruski pijanista Vadim Rudenko, posle više od petnaest godina, ponovo se predstavlja našoj publici, u sklopu 50. ZLATNOG BEMUS-a! Laureat najvećih svetskih muzičkih takmičenja (uključujući jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju takmičenja „Čajkovski“), održaće resital 13. oktobra 2018. u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova.

Na programu će biti dela Baha, Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova i Čajkovskog.

Na programu u subotu 13. oktobra na Kolarcu biće izvedea dela Baha Mocarta, Bramsa, Rahmanjinova i Čajkovskog.

Vadim Rudenko rođen je u Krasnodaru i počeo je da svira klavir u 4. godini. U sedmoj godini je priredio prvi koncert. Godine 1975. postaje učenik Centralne muzičke škole u Moskvi i već 1982. osvaja Prvu nagradu na takmičenju Končertino Prag. Njegovi pedagozi bili su Ana Artobolevskaja, Vadim Suhanov i Dmitri Baškirov.

Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Sergeja Dorenskog, gde je i magistrirao. Tokom tog perioda mladi pijanista je postao laureat takmičenja kao što su: Kraljica Elizabeta (Belgija), Paloma O’Ši (Španija) i Vijoti (Italija). Na Takmičenju Čajkovski dobitnik je treće nagrade (1994), a zatim i druge nagrade (1998).

Povezana vest:  Otvorena izložba ''I Don't Eat Flowers'' španskog umetnika Daniela Garsie Anduhara i estonske umetnice Marge Monko, u galeriji Hestia

Od tada Rudenko intenzivno nastupa širom Rusije i u inostranstvu sa najpoznatijim orkestrima širom Evrope, SAD, Kanade, Južne Amerike i Azije.

Od 2016. godine predaje u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900, 1300 i 1600 dinara.

NEDELJA, 14. OKTOBAR U 20.00 NA KOLARCU ŠARUN ANSAMBL na 50. BEMUS-u

U sklopu 50. ZLATNOG BEMUS-a, 14. oktobra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, prvi put u Beogradu zasviraće čuveni Šarun ansambl!

Ovaj kamerni sastav čine solisti Berlinske filharmonije u formaciji okteta, okupljeni pod imenom velikog arhitekte Hansa Šaruna koji je projektovao zgradu Berlinske filharmonije, a koja se danas smatra remek-delom posleratne arhitekture i akustičke tehnologije. Ovi muzičari možda najznačajnijeg orkestra na svetu na isti način šire ideal Šaruna – svesnost o tradiciji u sintezi sa inovacijom i novim pristupima umetničkoj komunikaciji!

Šarun ansambl osnovali su 1983. godine članovi Berlinske filharmonije. Sa svojim širokim repertoarom koji se proteže od perioda baroka, klasike i romantizma, sve do savremenih dela, Šarun ansambl osvaja publiku u Evropi i dalje, već više od četvrtinu veka. Inovativni program, rafinirana tonska kultura i nadahnuta interpretacija, neki su od zaštitnih znakova ansambla, koji nastupa u različitim instrumentalnim kombinacijama. Stalna baza Šarun ansambla je klasičan oktet – klarinet, fagot, horna, dve violine, viola, violončelo i kontrabas. Za potrebe nastupa ansambl uvodi dodatne instrumentaliste kao i znamenite dirigente. Šarun ansambl je pripremao i izvodio programe pod upravom Klaudija AbadaSer Sajmona RetlaDanijela Barenbojma i Pjera Buleza, a sarađivali su i sa pevačima kao što su Tomas KvasthofSajmon Kinlisajd i Barbara Hanigan.

Povezana vest:  Violinistkinja Jovana Stošić 20. februara u Gvarneriusu

Glavni umetnički cilj Šarun ansambla je spajanje tradicije i moderne. Ansambl je premijerno izveo mnoga dela 20. i 21. veka, a jednaku pažnju posvećuje interpretacijama dela prošlih epoha. Stožeri njihovog repertoara su Oktet D 803 Franca Šuberta sa kojim su debitovali 1983. godine i Septet Op. 20 Ludviga van Betovena. Održavanje aktivnog kontakta sa savremenim kompozitorima jedna je od najvažnijih interesnih tačaka ovog sastava, još od njegovog osnivanja – Đerđ Ligeti,Hans Verner HencePjer BulezĐerđ Kurtag i Volfgang Rim pratili su sastav na njegovom umetničkom putu, kao i kompozitori mlađe generacije kao što su Jerg Vidman i Matijas Pinčer.

Ulaznice za ovaj koncert dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1200, 1500 i 1800 dinara.