Jedna od najvećih srpskih glumica Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, posle duže bolesti, javili su beogradski mediji. Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i odigrala 20 pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagradjivane.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Kozara“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na odredjeno vreme“, „Moj tata na odredjeno vreme“, „Sekula se opet ženi“, „Nije lako sa muškarcima“, „Zona Zamfirova“.

Povezana vest:  „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 21. DECEMBRA U NARODNOM POZORIŠU

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave“, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda“, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija „Pozorište u kući“ i „Lud, zbunjen, normalan“.

Sa trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je popularni šou program „Obraz uz obraz“.

Milena Dravić je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Povezana vest:  Književni desant na Zagreb

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu „Poseban Tretman“ Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnica je specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu.

Povezana vest:  Počinje jesenji deo 18. Beogradskog festivala igre

Osvojila je četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli, zbog čega je smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rodjena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohadjala je osnovnu školu „Janko Veselinović“ u Dušanovoj ulici, a potom Prvu mušku gimnaziju.