Prvog petka u decembru srešćemo se četrdeset šesti put u okviru Laguninog književnog kluba, 7. decembra od 18 sati u Delfi knjižari u SKC-u, a tema će biti roman koji je obeležio prethodnih 50 godina. Reč je o romanu „Engleski pacijent“ Majkla Ondačija koji je nagrađen Bukerovom nagradom 1992. godine, dok je 2018. dobio i Zlatnog Bukera kao najbolji roman u poslednjih pola veka.

O romanu će govoriti prevoditeljka Dijana Radinović, urednica Mina Kebin i filmski i književni kritičar Miroljub Stojanović.

Povezana vest:  Aleksandar Slavković "Doseljenik"o prvom Srbinu u SAD

„Engleski pacijent“ počinje 1945. godine, u bombama urušenoj vili pored Firence, odnedavno pretvorenoj u vojnu bolnicu. Napuštena, otkako se front premestio ka severu, sada pruža utočište poslednjoj žrtvi, Englezu koji polako umire od opekotina zadobijenih prilikom pada aviona u Libiji. „Čoveka bez lica. Abonosno jezero. Vatra je progutala sve što bi moglo da ga identifikuje. Delovi njegovog izgorelog lica i tela bili su poprskani taninskom kiselinom, koja se stvrdla u zaštitnu ljušturu preko njegove spaljene kože.“ Hana, mlada medicinska sestra iz Kanade, ostaje kraj njega, opskrbljujući ga morfijumom i hranom. Pored njih dvoje, tu su i Dejvid Karavađo, prijatelj Hanine porodice iz Toronta, koji je od profesionalnog lopova postao vojni špijun, i Kirpal Sing, vojnik Sik, zadužen za demontiranje bombi i mina zaostalih na tom području. Za ovu četvorku vila postaje utočište u kojem njihove ličnosti oštećene ili uništene ratom, pokušavaju da se obnove.

Povezana vest:  Šerlok Holms na Brodveju 2017. godine

Po romanu „Engleski pacijent“ snimljen je istoimeni film, nagrađen sa devet Oskara.

Roman „Engleski pacijent“ je na popustu 30% do 7. decembra u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.