Najpoznatiji arheolog današnjice dr Zahi Havas posle mnogih svetskih metropola održao je predavanje i u Beogradu. U Operi i teatru Madlenijanum ljubitelji arheologije uživali su u egzotičnom putovanju kroz sva blaga godinama skrivena u egipatskom pesku, i to uz stručno vođenje čuvenog kralja piramida.

Naučnik koji je bio živa inspiracija za lik slavnog Indijane Džounsa rasvetlio je mističnu priču o smrti Ramzesa III, dilemu postoje li tajna vrata Velike piramide, kao i da li Velika Sfinga krije tajne tunele, a detalji o najnovijim iskopavanjima grobnica članova porodice kralja Tutankamuna i istraživanja mumije kraljice Hatšepsut pravi su dokaz kako tajne prošlosti otkriva sadašnjost uz veliku istraživačku posvećenost i savremenu tehnologiju.

Povezana vest:  „Žena sa cvetom od papira“ čuvenog Donata Karizija uskoro u prodaji

Publika u Beogradu je imala priliku da premijerno vidi i snimke tek otkrivenih predmete iz Doline kraljeva, kao i da čuje kako legendarna priča najpoznatijih ljubavnika na svetu konačno dobija epilog. Dr Zahi Havas je govorio i o otkriću mesta za kojima se tragalo vekovima – zajedničkoj grobnici Kleopatre i Marka Antonija.

Zanimljivim predavanjima širom sveta, brojnim knjigama za široku čitalačku publiku i popularnim televizijskim dokumentarnim emisijama posvećenim staroj egipatskoj civilizaciji dr Zahi Havas stekao je brojne pratioce širom sveta.

Povezana vest:  Filip David otvara prvi savamalski festival knjige

„Verujem da je do sada pronađeno svega 30 odsto egipatskih spomenika, a da 70 odsto još uvek leži zakopano ispod zemlje. Nikad ne znate kakve tajne pesak skriva“, poznata je izjava ključara tajni drevne egipatske civilizacije, kojom je i završio predavanja u Beogradu i već najavio nova istraživanja.

Dr Zahi Havas predavanje drži i 8. decembra u Operi i teatru Madlenijanum. Karte za predavanja su u prodaji preko mreže Eventim. Studenti mogu kupiti karte sa popustom od 20%, a više informacija dobiće na telefon 061/25-17-288. Eventim ne prodaje karte sa popustom.

Povezana vest:  Nova dramska premijera u Operi i Teatru Madlenianum - Erik-Emanuel Šmit „Da krenemo ispočetka“

PHOTO: Marijana Janković