Kejt Morton, australijsku autorku svetskih bestselera – kod nas poznatu po romanima „Čuvar tajni“, „Davni sati“ i „Zaboravljeni vrt“ – često svrstavaju u pisca „mešovitog žanra“: njena omiljena forma je klasični gotski roman, njena pozornica su porodice i porodični odnosi, pogonsko sredstvo njenih romana jeste psihologija, a ona sama tvrdi da su njeni romani, naročito „Kuća na jezeru“, zapravo kriminalističke priče. Zbog takvog višestrukog, slojevitog pristupa temama koje obrađuje, Kejt Morton je među svojim čitaocima okupila zaljubljenike u različite žanrove i dosad prodala preko deset miliona knjiga u ukupno četrdeset dve zemlje, a takođe osvojila i više književnih nagrada. „Kuća na jezeru“ je još jedan njen roman složenog zapleta i vrhunske napetosti, pun neotkrivenih tajni, isprepletenih sudbina i zagonetaka koje treba razrešiti.

Povezana vest:  Hor Glinka 11. oktobra otvara 49. BEMUS

Na idiličnom imanju u Kornvolu, u kući na jezeru, odrasta Alis Edevejn, inteligentna, radoznala, bezazlena i nesvakidašnje talentovana šesnaestogodišnjakinja koja obožava da piše priče. Jedne ivanjske večeri, nakon divne proslave kojoj su prisustvovale stotine gostiju, Edevejnovi otkrivaju da je njihovo najmlađe dete nestalo bez traga. Pošto dete nikad neće biti pronađeno, porodica će se raspasti, kuća ostati napuštena.

Povezana vest:  JAN FABR gost Beograda i Instituta za umetničku igru

Nekoliko decenija kasnije, Alis živi u Londonu kao spisateljka iza koje stoji duga i uspešna karijera. Na mnogo milja odatle, Sejdi Sperou, mlada detektivka londonske policije, boravi kod svoga dede u Kornvolu. Jednoga dana, tokom šetnje, slučajno nailazi na staro imanje – sada oronulo i zaraslo u puzavice. U Sejdi se budi znatiželja, što će pokrenuti čitav niz događaja koji će je povezati sa Alis i razotkriti neke potresne istine o prošlosti, davno minuloj… još uvek prisutnoj.

„Zaplet Mortonove je besprekoran, a njeni istančano osmišljeni likovi, koje na kraju ujedinjuje istraga detektivke Sperou, biće iznenađeni neverovatnim razrešenjem koliko i čitaoci.“ Publishers Weekly

Povezana vest:  Izdanje VESELI VRTIĆ KREATIVNOG CENTRA nagrađen u Frankfurtu!

„Obeležje dobre knjige jeste kad čitalac zaboravi na sebe i svoje okruženje, a ’Kuća na jezeru’ postiže to bez trunke sumnje. Ona će vas preneti u kornvolske predele, razvejati vam brige dok se suočavate sa iskušenjima njenih junaka, a pre svega – podsetiće vas zbog čega toliko volite da čitate.“ Reader’s Digest

Knjigu „Kuća na jezeru“ možete pronaći u svim Laguninim klubovima čitalaca, knjižarama Delfi, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.