Još jedna važna književna nagrada pripala je knjizi u izdanju Lagune.

Većinom glasova žirija, četrdesetu po redu književnu nagradu „Politikinog Zabavnika“ namenjenu mladima dobio je Stefan Tićmi (Mitić) za knjigu „Ja sam Akiko“.

Žiri je u svom obrazloženju istakao „da ‘Ja sam Akiko‘ pleni svojom svežinom, poetičnošću, iznenađuje humorom bliskim mladim generacijama, kao i nepravolinijskim pripovedanjem nesvakidašnjim za dečju poeziju“.

Povezana vest:  BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE stiže iz Ciriha u Beograd

„Ako postoji uopšte uspeh u književnosti, mislim da je to što je čitaju i klinci. Stiže mi brdo poruka i od klinaca i od starijih ljudi, što bi se reklo od sedam do hiljadu sedam (godina)“, kaže dobitinik nagrade Stefan Tićmi.

Kako se ističe u obrazloženju, u knjizi se preispituje identitet devojčice koja, odrastajući uz oca, istražuje svet oko sebe i traga za svojim poreklom, ostaje zapitana nad okolnostima života odraslih i tumači ih na jedan originalan i maštovit način.

Povezana vest:  Povratak glumice Ivane Žigon na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu

Žiri napominje da iako nema ilustracija, „knjiga postiže izvanrednu ritmičnost likovnim variranjem sloga“.

Žiri je radio u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić (predsednik), istoričarka umetnosti Lidija Merenik, ilustrator i grafičar Dušan Petričić, kompozitor Zoran Simjanović i Petar Milatović (u ime redakcije).

Svečano uručenje Zabavnikove književne nagrade biće 25. januara, na dan lista Politika.

Povezana vest:  Preporuka Aje Jung za ovogodišnji Beogradski festival igre