U nedelju 27. januara u 13 sati u Kripti Hrama Svetog Save biće izvedena predstava za decu „Priča o Svetom Savi“. Predstava je nastala u produkciji Malog pozorišta „Duško Radović“, u saradnji sa Hramom Svetog Save, uz podršku Gradskog sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Nastala je po tekstu Bratislava Petkovića, u režiji Saše Gabrića, kostim je osmislila Olga Mrđenović, muzički saradnik je Leontina Pat, a stručni saradnik na tekstu Arhimandrit Nikifor Milović.

Srpski princ, Rastko Nemanjić se kao monah Sava izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac. Godine 1775. Sava je proglašen za sveca, a od 1823. godine, po naredbi kneza Miloša Obrenovića pa sve do danas, Sveti Sava se slavi kao školska slava 27. januara. Tada sve škole priredbama odaju počast velikom svetitelju.

Glavnog junaka, Rastka/Savu tumači mladi glumac Bogdan Bogdanović, dok ostatak podele čine Nebojša  Ljubišić (Nemanja), Aleksandra  Anđelković (Ana), Saša  Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i Katarina Dimitrijević (Đurđinka). Pored glumaca izvođenje u Kripti Hrama biće upotpunjeno i nastupom Miodraga D. Jovanovića, prvaka opere Narodnog pozorišta, Bojane Stamenov i Dečjeg hora „Čarolija“.

Povezana vest:  Predstavljen međunarodni žiri 57. Bitefa

Praizvedba predstave „Priča o Svetom Savi“, u Hramu Svetog Save na dan slave Svetog Save, u godini kada sa ponosom obeležavamo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, jedinstven je kulturno, prosvetni događaj u našoj pozorišnoj istoriji. Predstava „Priča o Svetom Savi“, će premijerno biti izvedena u Malom pozorištu „Duško Radović“ u martu 2019. godine, nakon čega će publika moći da je pogleda u okviru redovnog repertoara.

Povezana vest:  MIKROGALERIJA – ULIČNI IZLOŽBENI PROSTOR U CENTRU GRADA

„Jedinstvena, neobična pojava princa i monarha, pravnika i prosvetitelja, književnika i radnika, pastira i predvodnika, neimara i vidara, čudotvorca i utešitelja, državnika i svetitelja. Retki su narodi koji mogu da se pohvale time da se kroz jednu ličnost mogu prikazati svi nedostižni vrhovi kojima se teži. Neprolazne vrednosti za svakog čoveka. Mi spadamo u te „retke“ koji imaju privilegiju i čast da kroz jednu ličnost personifikujemo sebe, svoju istoriju i duhovnost. Sva njena dubina, veličina i sjaj odlikuje se kroz lik svetog čoveka, nacionalnog simbola, duhovnog zaštitnika svih Srba – Svetog Savu.“

Povezana vest:  Opera „Aida“ u bioskopima „Cineplexx“

                                                                                                                                                        Saša Gabrić, reditelj