Meša Selimović je na stranicama knjige Sjećanja zabeležio sve pojedinosti koje su obeležile njegov život, a koje su ostale urezane duboko u njemu kao neizbrisivi tragovi jednog detinjstva, zavičaja, ratnih godina, književnog stvaralaštva i velikih prijateljstava. Iako o minulim godinama pripoveda sa određene vremenske distance, Meša Selimović uspeva da ih dočara tako živopisno – kao da sada iskrsavaju pred njegovim i našim očima. Kad čitalac dođe do poslednje stranice ove knjige shvatiće da je u borbi čoveka sa prolaznošću pobednik čovek – sve dok žive njegova sećanja. Knjiga je pisana za sve ljubitelje savremene srpske književnosti i istorijskih romana koji se bave univerzalnim ljudskim sudbinama, a naročito za ljubitelje pera proslavljenog pisca.

Povezana vest:  "Robinzon i Ramštajn na Čarobnom bregu" - Tribina o romanu "Kruso" Luca Zajlera, petak u 18h, Delfi SKC

Mehmed Meša Selimović je istaknuti srpski i jugoslovenski pisac iz Bosne i Hercegovine, koji je stvarao u drugoj polovini XX veka. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao je Smer za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle diplomiranja, nekoliko godina radio je kao profesor Građanske škole, a zatim je postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Od 1947. godine živeo je u Sarajevu i radio kao profesor u Višoj pedagoškoj školi, docent Filozofskog fakulteta, umetnički direktor Bosna-filma, direktor drame Narodnog pozorišta, glavni urednik IP Svjetlost. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima se ističu NIN-ova,GORANOVA i Njegoševa nagrada. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „Najveće tajne i misterije Srbije"

Pored knjige Sjećanja, Vulkan izdavaštvo je do sada objavilo i druge naslove čuvenog autora: Derviš i smrtOstrvoTvrđavakao i skup najznačajnijih dela na jednom mestu u knjizi Romani.