Beogradska internacionalna radionica glume i ČehovFest, koji se po prvi put održava u Srbiji od 31. marta do 5. aprila 2019. godine, najavljeni su sinoć u Ustanovi kulture Parobrod u prisustvu brojnih ličnosti iz kulturnog života.

Tehnika glume Majkla Čehova jedna je od najpriznatijih glumačkih metoda, a u Beogradu će po prvi put biti predstavljena u okviru ČehovFesta, koji u našu zemlju dovodi umetnike iz celog sveta. Internacionalna radionica namenjena je profesionalnim glumcima, rediteljima, pozorišnim umetnicima, kao i studentima akademija na trećoj i četvrtoj godini studija.

Inicijator projekta, Mara Radulović, rekla je da je jedan od ciljeva radionice i festivala da se domaći glumci i reditelji povežu sa kolegama iz drugih zemalja, kao i da zajedno istražuju u formi treninga za profesionalne glumce. „Želimo da na praktičan način prikažemo model modernog glumca koji uveče igra u predstavama, dok preko dana radi na svom usavršavanju“, istakla je Radulovićeva i najavila da u Beograd dolaze glumci koji su igrali na najvećim scenama na svetu i predavali na najuglednijim fakultetima.

Povezana vest:  Praznik igre - 11. BFI od 30. marta

Veliku podršku festivalu dao je i proslavljeni makedonski reditelj međunarodne reputacije Slobodan Unkovski, koji je rekao da je to uspešan start u unapređenju glumačke tehnike na ovim prostorima i značajan iskorak u regionalnom pozorišnom životu.

Glumac Ivan Tomić poručio je da mu je posebno drago što će se takvi ljudi okupiti na jednom mestu, te da je divno razmeniti iskustva i učiti. „Moderan glumac je neko ko je svestan svog vremena i stalno iznova pronalazi načine da komunicira s publikom. To je ono što određuje moderno, kako doći do što većeg broja ljudi, preneti svoju poeziju“, dodao je Tomić.

Povezana vest:  Specijalni popust u knjižarama Delfi uz kreditne kartice Banca Intesa

Tokom trajanja radionice, svake večeri planiran je bogat kulturno – umetnički program, u sklopu kojeg će biti održavane predstave, predavanja, radionice, projekcije filmova, dodela nagrada i brojna druga dešavanja.U okviru ČehovFest-a biće prikazane kultne predstave poput Hamleta, teatra Rusije, predstava iz Portugalije, kao i Smrt jednog anarhiste u izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Takođe, na festivalu će biti dodeljena nagrada za izuzetan doprinos glumačkoj zvezdi Džoani Merlin.

Povezana vest:  Petu godinu zaredom, Erste Banka i BCIF raspisuju Centrifugu – program donacija kulturi u lokalu

Festival ima za cilj da obogati Srpsku pozorišnu scenu, omogući umetnicima iz zemlje i sveta da sarađuju i da obezbedi stipendije za najtalentovanije mlade umetnike iz Srbije.