Izdavačka kuća Laguna je objavila biografiju jednog od najvoljenijih srpskih glumac Slobodana Bode Ninkovića u knjizi „Boda: Slušaj, sine, ove velike reči“ autora Jovice Tišme.

Još kao beba sa loknicama i krofnastim obrazima Boda je na tu scenu stupio u kostimu, kao neko ko će biti ono što jeste pretvarajući se u nekog drugog – mama mu je vezivala mašnice i oblačila haljinice. Imitacijom Bulidže sam je sebi zakovao keca u dnevniku iz tehničkog crtanja. Upisao je Akademiju i posle sedam dana ju je napustio. Bio je Mića Šaft, Šule, Doktor za probleme, Kustudić, Vučina, Cane pilot, Dikan, Drug Uča, Paralaža Mita, Šilja, Veliki Štrumpf, Zmaj Ognjen, Marko Kraljević, Kiza… Trebalo mu je za to trideset godina. Ali ni to mu nije bilo dovoljno pa je umeo da se pretvori i u dva potpuno različita lika – iste večeri, u dva pozorišta.

Povezana vest:  Unapredite snagu svog uma dok odmarate telo

A između uloga teče jedna životna priča koja mami osmeh, budi emocije, golica nas po uspomenama. Uzbudljiva, verodostojna, lekovito zabavna i duhovita. Jer ona nije samo biografija glumca – ona je knjiga o Bodi.

„Čitava ideja o knjizi nije bila moja već mojih prijatelja Jovice Tišme i Srđana Manojlovića. Iako sam u početku imao dileme, vrlo brzo sam shvatio da će mi knjiga pomoći da se malo osvrnem i sagledam svoj život. Ova knjiga mi je omogućila da se susretnem sam sa sobom, da pređem neke stvari još jednom i da shvatim da je to vreme od moje 62 godine jedno putovanje ispunjeno nečim što je mene činilo zadovoljnim i srećnim. Nikoga ne želim da savetujem, ali sam i sam zahvaljujući ovoj knjizi shvatio da su život i sreća u malim stvarima“, kaže Boda Ninković.

Povezana vest:  Gordani Breberini nagrada "Branko Jelić" za prevod romana "Stvarni život"

„Boda: Slušaj, sine, ove velike reči“ nije uobičajena glumačka biografija. Može se reći da je „režirana“ tako da čitalac kroz priču o Bodi proživi i svoje detinjstvo, seti se snova, ljubavi, prijatelja, uspeha i zabluda, i pokuša da bolje razume svoju ulogu na sceni života.

Autor knjige je Jovica Tišma, Bodin prijatelj, koji uglavnom piše za decu, ali se ponekad dogodi da napiše nešto i za odrasle. Radio je kao novinar i urednik u brojnim medijima. Oformio je profesionalno putujuće Pozorište „Dečja Zemlja“, za koje piše, u kom glumi i režira.

Povezana vest:  Predstava iz Budimpešte najbolja na subotičkom festivalu

Knjigu „Boda: Slušaj, sine, ove velike reči“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.