Beogradska promocija knjige „Istorija starog sveta“ Suzan Vajs Bauer održana je 14. februara u Atrijumu Narodnog muzeja. O knjizi su govorili direktorka Narodnog muzeja mr Bojana Borić Brešković, istoričar i prevodilac dela Dejan Ristić i urednik izdanja Srđan Krstić.

Istorija starog sveta u tri toma prikazuje razvoj prvih civilizacija na potezu od Mediterana, preko Bliskog istoka i Indije sve do istočne Azije i obala današnje Kine, zadržavajući se na posebnostima svake od njih, prateći ih kroz vreme od začetka ljudskih društava sve do cara Konstantina.

Bogato opremljena mapama i vremenskim trakama, knjiga čitaocu pruža jedinstvenu priliku da stekne jasan uvid o prostoru o kome se govori, protoku vremena i kulturnoj povezanosti, a pre svega ona pripoveda o ljudima i njihovim životima, što ovoj istoriji daje posebnu punoću i živost, ali i mogućnost da čitalac shvati vreme, običaje i ličnosti starog sveta.

Povezana vest:  Novi roman autora svetskog bestselera "Čovek po imenu Uve" uskoro u prodaji

Na promociji je istaknuto kako je Suzan Vajs Bauer autorka koja se trudi da širokom krugu čitalaca približi jednu ovako kompleksnu temu. „Odlučili smo se baš za ovu knjigu, jer ona ne daje evrocentrični prikaz istorije na kakav smo mi navikli“, rekao je urednik izdanja Srđan Krstić. „U ovoj knjizi je zaista prikazana istorija starog sveta, pri čemu autorka na početku napominje da je ona pisala na osnovu dokumenata, i da ne govori samo o istoriji Grčke, Rima, Evrope i Male Azije, već i o istoriji Indije i Kine, a na kraju svakog poglavlja se nalaze vremenske trake, gde se uporedno prikazuju istorijski događaji i istorijske ličnosti. Kada govorimo o istoriji, mi imamo veliki problem sa vremenom, jer nemamo pravu sliku o tome koliko je vremena zaista prošlo od perioda o kome se piše u Istoriji starog sveta. Zato smo ovom knjigom čitaocu želeli da približimo taj period i da popunimo prazninu, jer u udžbenicima ovih nekoliko hiljada godina najčešće stane na stranu ili dve“, kaže Krstić.

Povezana vest:  Počele probe komada VALCER PORUČNIKA NIDRIGENA

Direktorka Narodnog muzeja mr Bojana Borić Brešković smatra da je ova knjiga napisana tako da približi tematiku svakom čitaocu, a još bolje prevedena zahvaljujući vrsnom istoričaru Dejanu Ristiću. „Dopada mi se stil pisanja, to su prvenstveno kratke epizode u kojima je predstavljena celokupna istorija starog sveta. Ova knjiga će podstaći čitaoca da traži nove izvore informacija“, kaže Borić Brešković, „jer obiluje domišljatim rečenicama, izaziva našu pažnju i budi znatiželju.“

„Kada imamo u vidu obimnost, hronološki i geografski opseg dela, ovo je zaista istorija starog sveta“, rekao je istoričar i prevodilac dela Dejan Ristić. „Ovo je jedno ozbiljno, dugo, zanimljivo i uzbudljivo putovanje kroz stari svet, kroz brojne epohe i vekove, a posebnu vrednost mu daje to što je pisano u stilu američke škole istorije, pa je samim tim i slobodnije napisano. Profesorka Bauer je imala za cilj da svoje čitaoce zaljubi u stari svet, da im pruži obilje informacija koje su tako organizovane da mogu hronološki da se prate, a ako vas zanimaju određene epohe i civilizacije, tom dobrom organizacijom teksta mogu se birati određena poglavlja i tako pratiti nastanak, trajanja, dostignuća i nestanak određene kulture i civilizacije. Ovo je delo koje se lepo i lako čita, i čini dobar izbor tema, epoha, ličnosti i događaja koji će čitaocu omogućiti uvid u istoriju starog sveta.“

Povezana vest:  Nova ekološka edicija ČUVARI PRIRODE

Istorija starog sveta Suzan Vajs Bauer u prodaji je u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.