Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) poziva zainteresovane vizuelne umetnike da se prijave na konkurs kojim se upućuju na rezidencijalni program u Košicama (Slovačka). Rezidencija traje približno dva meseca, u periodu od 6. maja do 1. jula 2019. godine, a rok za prijavu na konkurs je 31. mart u ponoć.

Potencijalni kandidati treba da budu otvoreni za rad sa lokalnim umetnicima i zajednicama i spremni da rade na in-situ projektu koji će biti rezultat njihove rezidencije.

Povezana vest:  Knjiga za dobro praznično raspoloženje – romantična komedija „Ne samo za Božić“

Potrebno je da su kandidati punoletni državljani Republike Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije (umetnici sa prebivalištem na teritoriji Grada Novog Sada i partnerskih opština na projektu „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, opština Irig, Beočin i Sremski Karlovci imaju prednost), da se bave vizuelnom umetnošću, da tečno govore engleski jezik i da nisu izabrani u ranijem periodu za neki od rezidencijalnih programa u organizaciji Fondacije ili programa mobilnosti (po konkursima za programe: Plants AiR, Kizuna, Mobilnost itd.).

Povezana vest:  Premijera „MIRISI CIMETA“, Bitef teatar

Ideja rezidencijalnog programa „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“ jeste da omogući i podstakne mobilnost lokalnih umetnika, kao i umrežavanje i razmenu iskustava kroz saradnju sa drugim umetnicima i evropskim organizacijama.

Tokom prethodne godine realizovana je 21 rezidencija – 15 umetnika je boravilo u Novom Sadu u okviru ovog programa, dok je šest umetnika iz Novog Sada bilo na razmeni u nekoj od evropskih organizacija. Ove godine, u okviru „Plants AiR“ rezidencijalnog programa planirano je da 22 umetnika realizuje svoje projekte u Novom Sadu ili inostranstvu.

Povezana vest:  Svečano otvoren 30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

Sve detalje o aktuelnom konkursu potražite na zvaničnom vebsajtu Fondacije pod sekcijom „Javni pozivi“, a ukoliko imate dodatnih pitanja, Organizator konkursa je na raspolaganju na: [email protected].

Konkurs se realizuje u saradnji sa organizacijom „KAIR“ iz Košica u Slovačkoj, uz podršku Umetničkog saveta Slovačke.