Boemi i meraklije, zaljubljenici u istoriju i tradiciju uživaće u knjizi „Mehane i kafane starog Beograda“ Vidoja D. Golubovića, autora dobro poznatog naslova „Beograd ispod Beograda“.

Knjigom „Mehane i kafane starog Beograda“ autor želi da podseti na mnoge beogradske mehane i kafane i da im zahvali što su na svoj način obeležile vreme i obogatile istoriju grada. On se ne bavi istraživanjem beogradskih kafana sa sociološkog ili kulturološkog aspekta, već pokušava da sačuva od zaborava stare nazive kafana i poneku priču iz njih – priču koja se i danas prepričava.

Povezana vest:  Od autorke bestselera "I ne pomišljaj na to"stiže nam nova ljupka i komična tinejdž romansa

Bez naučnih pretenzija, uz obilje arhivskog materijala, kroz malo poznate priče o „našoj najvitalnijoj instituciji“, „Mehane i kafane“ će nas upoznati sa duhom prošlih vremena i nadaleko čuvenim posebnostima naše gradske kulture. Kafane su bile centri javnog života, slobodne misli i hedonizma. Bile su – bukvalno – i koncertni podijumi i operske kuće, i cirkusi i pozorišta, novinske redakcije i sale za sastanke, a po potrebi i narodne skupštine, opozicione tribine, sudnice i advokatske kancelarije. U njima su se kovale zavere, rušile vlade, pisali zakoni, proslavljali uspesi i oplakivali porazi. A gde su se one nalazile, od kraja srednjeg veka do sredine XX veka, kako su se zvale, ko ih je posećivao? Da li još postoje, šta ih je zamenilo? Sve te odgovore daje knjiga „Mehane i kafane starog Beograda“, koja tako postaje svojevrstan vodič za kretanje kroz vreme i prostor našeg grada.

Povezana vest:  Roman koji pomera granice pripovedanja - "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića u prodaji od 18. avgusta

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.