Promocija knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja održana je u knjižari Delfi SKC. Osim autora o knjizi su govorili Miroljub Stojanović, književni i filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, i pisac Vule Žurić.

„Kvadratni koren iz života“ je priča o Sergeju Babiću, Beograđaninu koji je već dobrano zagazio u pedesete. On kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a u Tuzli je već bio jedanput, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja.

Književni kritičar Miroljub Stojanović je istakao da je ovo najbolji roman Muharema Bazdulja. „’Kvadratni koren iz života’ je svojevrsno remek-delo! Sve ono što se kao topos javlja u njegovim prethodnim romanima ovde je dovedeno do savršenstva. Knjiga je izuzetno kompleksna, razgranata i polifona, ima bezbroj mogućnosti interakcije. Ova kompleksnost i segmentizacija njegove proze dovedene su u kompozicioni sklad, i opšti utisak je da ništa od toga ’ne štrči’. Čitava struktura je dobro izbalansirana i svi motivi su usaglašeni“, rekao je Stojanović.

Povezana vest:  U Narodnom pozorištu Niš počeo rad na predstavi ,,Brod za lutke“

Pisac Vule Žurić kaže da Bazdulj ostaje veran svojoj opsesivnoj temi – putovanju. „Ovo je refleksivna proza“, ocenio je Žurić i dodao da je tako suptilna da čini knjigu onespokojavajućom. „Ovaj roman pokazuje koliko Muharem zna u pravo vreme da pronađe pravu temu i da progovara upravo o onim temama o kojima se drugi baš i ne usuđuju da pričaju.“ Žurić dodaje da je u knjizi „Kvadratni koren iz života“ Bazdulj dao jednu plastičnu, sociološku sliku ljudi, ne uvredivši nikoga, a predstavivši nam tamnu sliku jednog društva koje je i dalje na putu.

Povezana vest:  Kulturne stanice u znaku Međunarodnog dana Roma

„Ima nečeg od te intonacije i tog vokala u glasu naratora novog romana Muharema Bazdulja, koji je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan kao ovaj u ’Kvadratnom korenu iz života’“, dodala je moderatorka promocije Tanja Vučković i pročitala odlomak koji to i dokazuje pre nego što je dala reč autoru.

Povezana vest:  Noć knjige = Moć knjige

Muharem Bazdulj je govorio o pisanju bez kompromisa, istakavši da uvek postoji cena koju je pisac spreman da plati i da je doslednost uvek moguća, iako predstavlja rizik. „Svaki roman u prvom licu je portret jednog glasa. Ako uhvatiš glas u romanu u prvom licu, ti si uhvatio sve!“, rekao je Bazdulj.

Knjigu „Kvadratni koren iz života“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.