Pedeset prvi Lagunin književni klub održaće se 10. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC (Kralja Milana 48). Tema je roman „Mavrov izveštaj“ Lejle Lalami, koji je nagrađen prestižnom nagradom „American Book Award“, a bio je i u najužem izboru za Pulicerovu nagradu. O knjizi će govoriti profesorka i publicistkinja Neda Todorović i novinarka Dragana Kovačević.

Povezana vest:  Studenti restaurirali skulpture dvorca Belvedere

Stranice „Mavrovog izveštaja“ ispunjene su imaginarnim memoarima prvog crnog istraživača Amerike Mustafe el Zamorija, zvanog Estebaniko. Kao rob španskog konkistadora, on je u šesnaestom veku sa svojim gospodarom Dorantesom doplovio na Floridu u ekspediciji punoj opasnosti. Godinu dana kasnije, Estebaniko će biti jedan od svega nekoliko članova posade koji su preživeli.

Dok putuje po Americi sa svojim španskim saputnicima, gube se uloge roba i gospodara Starog sveta, i Estebaniko postaje jednak drugima, iscelitelj i izuzetan pripovedač. Njegova priča osvetljava na koje se sve načine naši narativi preobražavaju u istoriji – i kako pripovedanje može da pruži čoveku priliku da preživi i da se iskupi.

Povezana vest:  Hitovi Vulkanovog sajma knjiga

„Mavrov izveštaj“, izuzetna priča o jednom od prvih susreta španskih konkistadora i američkih domorodaca, biće na popustu od 30% do 10. maja u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Dobro došli!