Predstava „K. Oluja“ zasnovana na Šekspirovoj „Buri“ biće izvedena ponovo, nakon dve godine, u Novom Sadu, ovog puta u okviru programske platforme „Tvrđava mira“ iza koje stoji „Novi Sad 2021“.

Gosti Srbije po prvi put biće „Matsumoto Performing Art Centar“, koji će u sredu 19. juna u 19 časova u Novosadskom pozorištu izvesti predstavu „K. Oluja“ japanskog reditelja Kazujoši Kušide.

Predstava govori o magiji, izdaji, osveti i porodici, a napisana je po delu Vilijema Šekspira „Bura“, nastalog u kasnijem periodu njegovog stvaralaštva. Premijera predstave u Srbiji bila je 2017. takođe u Novom Sadu, a tom prilikom reditelj Kušida izjavio je da, iako Šekspirovo delo deluje kao bajka, predstava prikazuje realan svet: „Želim da postavim nešto nevidljivo, nešto što se oseća u pozorištu koje donosi magičnu moć umetnosti. Želeo bih da publika oseti moje misli, a ne da ih uguravam u malenu kutiju logike“, rekao je Kušida.

Karte za predstavu mogu se kupiti na blagajni Novosadskog pozorišta po ceni od 1000 dinara.

Povezana vest:  Nagrada "Novosti" za dečju knjigu Popovu i Nikoletiću

Opera na otvorenom – Mlade nade u Katoličkoj porti

Da opera može da zvuči jednako spektakularno i pod vedrim nebom, kao i u svečanim dvoranama i pozorištima, pokazaće gala koncert „Mlade nade“ zakazan za četvrtak 20. jun u Katoličkoj porti, koji će simbolično početi u 20.21 sat.

„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“  i prvi Festival opere u Novom Sadu „Operaria“, u okviru kog će biti održan taj gala koncert, su na sličnom zajedničkom zadataku – da kulturu približe svima, u ovom slučaju operu. Izlazeći iz okvira svečanih dvorana i pozorišnih sala, najpoznatije operske arije i uvertire izvešće tenor pobednici Međunarodnog takmičenja solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ uz Vojvođanski simfonijski orkestar i posebno dragog gosta Novog Sada, pevača Dušana Svilara.

Počinje Leto na Trgu galerija – dva meseca koncerata, predavanja, filmova i igranki

Na programu platforme „Tvrđava mira“ je i tradicionalna manifestacija Leto na Trgu galerija koja počinje 22. juna, u okviru koje će Novosađani svakog četvrtka imati prilike da uživaju u raznim sadržajima, poput koncerata i predavanja.

Povezana vest:  Četiri nagrade za "Kreativni centar" na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!

Otvaranje će biti 22. juna u 21 sat kada će publici biti predstavljena riznica novootvorenog Srpskog crkvenog muzeja u Sentandreji, nastalog kao rezultat dugogodišnjeg projekta očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj. Prezentaciju će delima čuvenih mađarskih kompozitora Franca Lista i Bele Bartoka pratiti pijanistkinja Rita Kinka.

Naredni četvrtak, 27. jun, rezervisan je za žurku na otvorenom uz hitove poznatih svetskih izvođača poput Arete Frenklin, Stivija Vondera, Tine Tarner, Džejmsa Brauna, Santane, Prinsa, Šade i drugih muzičkih legendi koje će izvesti bend „Milaćopezo“. Jedan od omiljenih novosadskih bendova prvi put nastupiće u okviru Leta na Trgu galerija, a fank, soul, disko, džez i latino ritmovi pokrenuće publiku od 21 sat.

Pred kraj programske platforme „Tvrđava mira“ Novosađanima će biti predstavljena kultura Novog Zelanda kroz maorsku umetnost (toi whakairo), maorske pesme (waiata), pozdravni govor (whaikorero), ali i nezaobilaznu hranu (kai). Sve to prirediće Novozelanđanin Džon Lori, istoričar, antropolog i bibliotekar, 4. jula u 21 sat, uz podršku i prevod Ksenije Minčić Obradović.

Povezana vest:  U Srbiju stigao novi hit Lijan Morijarti, autorke čuvenog trilera „Nevine laži“

Leto na Trgu galerija zajedno organizuju Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

„Tvrđava mira“ je četvrta programska platforma projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koja ima zadatak da afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije. Do 7. jula u okviru platforme biće održano 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava, a Novi Sad će 28. juna dobiti i spomenik mira „One day…“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica Joko Ono.

Ceo program možete pronaći na linku: https://bit.ly/2IoGh9D  i na društvenim mrežama projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.