Beogradska promocija knjige „Ništa lakše od umiranja“ Elvedina Nezirovića održana je u četvrtak 27. juna u 18 sati u Delfi Caféu. O knjizi su, osim autora, govorili filozof Ivan Milenković, kao i književni kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Ispisujuću priču o Džoniju Akeru, švedskom plaćeniku i ratnom zločincu u vojsci HVO, Elvedin Nezirovic istražuje korene, prirodu i granice samog zla. Knjiga je zasnovana na istinitim događajima.

Filozof Ivan Milenković je na početku istakao da je roman „Ništa lakše od umiranja“ zapravo priča o Miralemu Mikuliću, koji ima ulogu pripovedača, i čiji je zločin to što nije počinio zločin. „Nameće se pitanje šta bi se dogodilo da je te noći, kad je imao Akera na nišanu, Mikulić povukao obarač. Nakon te situacije, počeo je Miralemov pakao“, rekao je Milenković i oduševljeno konstatovao da je „Ništa lakše od umiranja“ čudo od romana. „Pisan je nepristojno elegantnim stilom i ima nekoliko ravni. Na književnoj ravni to je ujedno i istorijski i krimi roman sa psihološkim zapletom. Ostavlja otvorenim pitanje kada treba reagovati na zlo i to je ono što ga čini velikim“, istakao je između ostalog Milenković.

Povezana vest:  Produženo trajanje izložbe, italijanska zbirka afričke umetnosti u Beogradu do kraja oktobra

Elvedin Nezirović je objasnio da je Miralem lik od koga sve počinje i koji veruje u slučajnosti. „Celog života Miralem pokušava da objasni na koji su način sudbine svih ljudi međusobno povezane. Ovaj roman zato i jeste moguć, jer glavni lik oseća da svaki čovek ima svoje mesto u jednoj velikoj slagalici, u masterplanu.“

Književni kritičar Zoran Janković smatra da ovo nije samo još jedan u nizu romana o ratovima devedesetih. „Ova knjiga ide u više pravaca i to je njegov veliki kvalitet. To je roman sa diskutabilnim glavnim junakom – iako bi se Džoni Aker mogao nametnuti kao glavni lik, on je zapravo samo inicijator i okidač cele radnje.

Povezana vest:  KUD Gradimir obeležilo 70 godina postojanja

Roman se može posmatrati i kao roman identiteta – ko je Miralem nakon što nije reagovao kad je trebalo? Postoji stalno preispitivanje da li ima dobrote u njemu.

Aker je kao lik veoma složen, krcat je sukobima. U ovom romanu nema humanizovanja njegovog lika. Akerovo zlo je banalno, ali posledice njegovog zla to nikako nisu“, rekao je Janković.

Povezana vest:  Udruženje KROKODIL dobitnik je Evropske nagrade za komunikacije 2016

„Roman ’Ništa lakše od umiranja’ ima tešku tematiku, ali se lako čita. Takođe, napisan je na dostojanstven način, pre svega prema žrtvama. Na više nivoa, budi emociju“, smatra književni kritičar Đorđe Bajić. „Iako nisam ljubitelj ratnih romana, ovaj sam pročitao na preporuku urednice izdanja i kad sam počeo sa čitanjem, nisam mogao da prestanem dok nisam stigao do kraja. Veoma zanimljivo delo, za svaku pohvalu“, dodao je Bajić.

Knjigu „Ništa lakše od umiranja“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.