jdp_novoJanuara u JDP tri predstave Zagrebačkog kazališta mladih

 

Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih gostovaće tokom januara na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu, gde će izvesti tri predstave. Na sceni Teatra „Bojan Stupica“ 28. januara biće izvedena predstava „Generacija ’91/95.“, nastala po motivima romana „J..o sad hiljadu dinara“ splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića, u režiji Boruta Šeparovića, najavilo je JDP.

Povezana vest:  Black Friday u Delfi knjižarama i na sajtu delfi.rs

Okosnica romana je apsurdna situacija koja nastaje susretom dve grupe prerušenih vojnika na tajnom zadatku – pripadnika HVO i Armije BiH, u leto 1993.

Dvanaest dečaka od četrnaest do osamnaest godina, izabranih na audiciji, preuzima biografije dvanaest Dežulovićevih likova i preko njih ulazi u ratnu hronologiju 1990-ih godina i u vreme koje je

prethodilo.

Gosti iz Zagreba izvešće 29. januara na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ predstavu „Buđenje proleća“ Franka Vedekinda, u režiji Olivera Frljića. Ta predstava je na ovogodišnjem Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu proglašena za najbolju. Za 30. januar na sceni Teatra „Bojan Stupica“ najavljena je predstava „Garaža“ – koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i njujorškog teatra „La MaMa“.

Povezana vest:  Virtuelno putovanje ove nedelje govori o slobodi

Predstava je nastala prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, u režiji Ivice Buljana, a tema je porodično nasilje, eksploatacija dece i socijalna zapuštenost.