Otac_na_sluzbenom_putu_-_Djuza_Stojiljkovic

Predstava Otac na službenom putu u Ateljeu 212

Predstava „Otac na službenom putu“ po tekstu Abdulaha Sidrana u režiji Olivera Frljića iz Zagreba, premijerno će biti prikazana 27. marta u Ateljeu 212 u Beogradu, u okviru sezone „NextYU“ tog teatra.

Reditelj Oliver Frljić je svakako najintrigantniji reditelj sa prostora bivše Jugoslavije čije su provokativne predstave uvek izazivale veliko interesovanje u regionu, a predstava nije rađena kao pokušaj pozorišne adaptacije filma, jer pozorište ima svoj jezik, saopšteno je iz Ateljea 212.

Povezana vest:  Beogradska filharmonija od danas do 22. decembra u Italiji

Radnja komada događa se posle rezolucije Informbiroa i oslikava svu kompleksnost tog političkog trenutka. To je priča o jednoj sarajevskoj porodici u ranim pedesetim godinama, u vreme sukoba Tita i Staljina i postavljena je kao sećanje dečaka Dina, čiji otac u informbiroovskim previranjima završava u zatvoru.

Celo razdoblje je prikazano iz vizure čoveka koji nam iz današnjeg vremena govori o tim događajima. Dino „ulazi“ u svoju priču i razočarenje i iskustvo svojih zrelih godina zamenjuje nevinošću i naivnošću koje je imao u vreme kad se radnja komada događa.

Povezana vest:  Treći tom "Krosfajer" erotske trilogije Silvije Dej

Jedna očeva neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, potpuno će promeniti njihove živote. Predstava kroz intimnu priču preispituje nesrećno vreme i istorijske događaje koji se prelamaju preko sudbina običnih, nedužnih ljudi.

U predstavi se uživo izvode songovi koje je napisao reditelj Oliver Frljić, a za koje je muziku komponovala Irena Popović.

Povezana vest:  Izvanredan roman Petera Handkea "Kratko pismo za dugi rastanak" u prodaji od 7. maja

U predstavi igraju Vlastimir Đuza Stojiljković, Hana Selimović, Branislav Trifunović, Feđa Stojanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković, Nikola Jovanović, Tanja Petrović, Aljoša Vučković, Danica Maksimović, Miodrag Krstović, Erol Kadić.