pozoriste_maske

Svetski dan pozorišta

Svetski dan pozorišta – 27. mart biće obeležen različitim programima u beogradskim teatrima, kao i tradicionalnom porukom Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), čiji je autor ove godine umetnica i aktivistkinja Džesika A. Kahva (Jessica A. Kaahwa) iz Ugande.

Izložba „Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama“ biće otvorena u Muzeju nacionalnog teatra (u 18 sati).

Svi posetioci izložbe na poklon će dobiti razglednicu na čijoj poleđini se nalazi marka Narodnog pozorišta. Ako žele nekome da je pošalju, mogu to da urade na licu mesta ubacivanjem u poštansko sanduče koje će biti postavljeno u Muzeju.

Povezana vest:  Šezdeset godina baleta u Novom Sadu

Postavku je priredila kustoskinja Muzeja Narodnog pozorišta Zorica Janković, a realizovana je u saradnji sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja “Srbija”.

Izložba obuhvata 20 portreta, čiji je autor Marina Kalezić. Među njima su portreti Žanke Stokić, Branislava Nušića, Raše Plaovića, Dobrice Milutinovića, Čiča Ilije Stanojevića, Ljube Tadića, Ljubinke Bobić, Mije Aleksića…

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) će obeležiti Svetski dan pozorišta putem teatarskih i marketinških akcija čiji je cilj popularizacija pozorišne umetnosti.

BDP promo štand u tržnom centru Ušće tokom celog dana prodavaće karte po specijalnim popustima i informisati publiku o predstavama, programu i akcijama ovog teatra. Najavljeni su i druženje sa glumcima BDP-a, kao i „Mala škola scenske šminke“.

Povezana vest:  Neophodan priručnik za roditelje „Tinejdžeri na dlanu" od četvrtka u prodaji

Vrata BDP-a biće otvorena od 17,30 sati za obilazak zgrade i predavanje na temu „Kako se pravi pozorišna predstava“.

Atelje 212 je organizovao veliku vikend-akciju povodom Svetskog dana pozorišta u okviru koje je najavio promocije svojih predstava, popuste i poklone iznenađenja.

Za razliku od tih promotivno-zabavnih akcija, autorka ovogodišnje poruke, koja se po tradiciji 27. marta čita uoči izvođenja predstava širom sveta, naslovila je svoj tekst „Pozorište u službi čovečanstva“.

Povezana vest:  Autorka romana „Golubije srce“ Melinda Nađ Abonji posetiće Beograd i Novi Sad

„Pozivam vas da na Svetski dan pozorišta promislite o svemu i da pozorište, kao univerzalni način za dijalog, društvene promene i reforme, postavite u prvi plan. Pozorište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa od ogromne količine novca koje troše Ujedinjene nacija za mirovne misije širom sveta“

„Iako pozorište nije jedini put u borbi za mir, ono bi svakako trebalo da predstavlja efikasno sredstvo u mirovnim misijama“, poručila je Kahva.