deciji_festival_znak

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

Osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 15. do 21. maja 2011. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije.

Težište Festivala biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bukurešta i Tirgu-Mureša u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Rumunije u takmičarskom i pratećem programu Festivala.

Povezana vest:  Novi kontigent ulaznica za balkon za "Lord of the Dance"

U okviru zvanične selekcije biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja. Predstave će se igrati na dve različite lokacije (Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 16. do 21. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Povezana vest:  14. Noć muzeja: Velike i male revolucije umetnosti i kulture

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

Grand Prix za najbolju predstavu u celini

Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju

Nagradu za najbolju režiju

Nagradu za najbolju originalnu muziku

Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka

Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)

Nagradu za najbolju scenografiju (opciono – nagrada se dodeljuje samo u slučaju da se pojavi predstava sa izuzetnim scenografskim dometima)

Povezana vest:  Koncert hora Akademije Edukativa u Gvarneriusu

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.