dani_sarajeva_2011

Peti Dani Sarajeva u Beogradu od 1. do 7. maja 2011.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda organizuju od 1. do 7. maja 2011. pete, jubilarne „Dane Sarajeva“ u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Beogradskoj publici predstaviće se, između ostalih, Sarajevski ratni teatar i Narodno pozorište Sarajevo, a najveći muzički događaj biće svakako koncert Jadranke Stojaković.

Bogat pozorišni program u okviru kog će se beogradskoj publici predstaviti Sarajevski ratni teatar (Jedan Picasso), Narodno pozorište Sarajevo (Sarajevska pozorišna tragedija), imaće i festivalsku premijeru „Prešućivanje“ u režiji Selme Spahić, nastalu u koprodukciji sa Hartefakt fondom i Bitef teatrom.

-Devedesete su nas i naša detinjstva obeležile na isti način. „Prešućivanje“ prati lične priče osmoro glumaca iz regiona i kreira prostor da javno progovorimo o onome što nas tišti godinama, te je na taj način i misija naše predstave povezana za suštinom Festivala – istakla je Spahićeva.

Povezana vest:  Naučite kako da zaradite više uz knjigu Pametna žena, bogata žena

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Jelena Ćuruvija, Tamara Krcunović, Milica Stefanović, Ermin Bravo, Alban Ukaj, Sanin Milavić i Damir Kustura. Za scenografiju i kostim zadužena je Sanja Džeba, koreografiju potpisuje Dalija Aćin, kompozitor je Draško Adžić, dok su dramaturzi Nataša Govedarica i Filip Vujošević.

Predstavljajući muzički program, u ulozi selektora sarajevski muzičar Damir Imamović objasnio je da ove godine ta selekcija predstavlja presek sarajevske muzičke scene kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.

-Koncert Jadranke Stojaković najveći je muzički događaj Dana Sarajeva u Beogradu – najavio je Imamović i istakao važnost činjenice da je festival postao koprodukcijski.

U okviru muzičkog programa, koncert će održati sarajevska grupa Vellahavle koji uskoro izdaju svoj drugi album, te jedan od najtalentiranijih mladih muzičara saksofonista Timur Sijarić, koji već godinu dana studira na Konzervatoriju u Beču.

Povezana vest:  Teslin dan u Zemunu 10. jula

-Festival je nastao 2007. sa ciljem da se razbije ćutanje Beograda o opsadi Sarajeva.  Danas su Dani Sarajeva mesto okupljanja, građenja novih veza i predstavljanje sarajevske kulturne, pozorišne i filmske scene, ali i mesto podsećanja i razbijanja tišine o svemu kroz šta je Sarajevo prošlo od 1992. do 1995 – istakla je Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije. Ona je naglasila da festival i ove godine ima podršku grada Beograda kroz Agenciju za evropske integracije i saradnju sa udruženjima.

Ističući želju da i ove godine Festival pošalje poruku prijateljstva, tolerancije i angažiranosti, Alma Mašić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava BiH koja ove godine takođe obeležava petu godišnjicu je naglasila:

Povezana vest:  Nepredvidivi triler sa romantičnim zapletom: Opsesija

-Ovaj Festival upravo jeste paradigma svih naših vrednosti – on je mladalački, hrabar i dinamičan – rekla je ona.

Tokom Festivala održaće se i javne diskusije o pitanju identiteta, Inicijativi za REKOM, te diskusija pod radnim naslovom „Šta je nama Dobrovoljačka?“, koja će pokušati da da odgovore na pitanja koja opterećuju odnose Beograda i Sarajeva.

„Dani Sarajeva“ nastali su kao reakcija mladih ljudi iz Srbije na ćutanje zvaničnog Beograda o onom što se tokom rata dešavalo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Inicijativa ih je prvi put organizovala u maju 2007. godine kao simbolično podsećanje na opsadu Sarajeva. Zahvaljujući umetnosti koja lako prelazi granice, festival je vremenom izrastao u nezaobilazno mesto susreta Beograđana i Sarajlija, na kojem se jezikom pozorišta, filma, fotografije i muzike obnavljaju stare i uspostavljaju nove veze.