subotica_grad_dece

Subotica – grad dece od 15. do 21. maja

U okviru Pratećeg programa osamnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava od 15. do 21. maja 2011. godine u Subotici, na Trgu Slobode u Subotici i u okolnim ulicama biti organizovan bogat scensko-plesni program u kom će učestvovati deca iz Srbije i regiona.

I ove godine, u vreme Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Trg Slobode u Subotici i okolne ulice biće prepušteni dečjoj mašti, kreativnosti i igri. Tokom trajanja Festivala, na subotičkim ulicama biće održan muzičko-plesni program koji predstavlja i promoviše dečje stvaralaštvo, veštine, talenat i kreativnost, kao i pozorišne predstave na otvorenom. Deo ovog programa realizuje se u saradnji sa PU Naša radost iz Subotice, dok se među ostalim učesnicima nalaze brojni plesni ansambli, solisti, orkestri, horovi, bendovi i amaterske i profesionalne pozorišne trupe.

U okviru programa Trgovi i ulice između ostalih nastupiće i Subotičke mažoretke, Hor “Iskončići”, EDU teatar iz Vršca, dok će u Dečjem pozorištu (Mladost) u Subotici biti održane predstave Samarskog pozorište lutaka (Samara, Rusija), Amaterskog pozorišta “Pričamo priču” iz Smedereva, UMS škole za talente (Beograd), Pozorišta senki “Skadarlija” (OŠ “Skadarlija”, Beograd)…

Povezana vest:  Proslava Kineske Nove godine sa Zhejiang Vu Opera Troupe u Narodnom pozorištu Niš

subotica_grad_dece-1

Program Trgovi i ulice autentičan je pečat Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji i ove godine podseća na prisustvo mališana u gradovima, na potrebu da im se oslobodi što više urbanog prostora da ga oblikuju svojom igrom i maštom. Tokom proteklih izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u okviru programa Trgovi i ulice, svoje umeće je imalo prilike da pokaže na stotine ansambala i hiljade dece ne samo iz Subotice već i iz drugih krajeva naše zemlje i inostranstva.

Mali posetioci Festivala imaće priliku da, pored sticanja novih gledalačkih iskustava, i sami zavire iza kulisa lutkarskog teatra. Tako će, tokom trajanja Festivala, biti održana Lutkarska radionica za decu u kojoj je predviđeno učešće 20 dece. Radionicu će voditi istaknuti subotički kreatori lutaka Ljubica Suturović i Arsen Ćosić, a cilj radionice je da se deca upoznaju sa osnovnim tehnikama izrade i animacije pozorišnih lutaka, te sa specifičnostima u procesu nastanka lutkarske pozorišne predstave. Između ostalog, deca će imati priliku da nauče kako se prave štapne lutke – javajke. Ova radionica deo je projekta Cul-Tour koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska..

Povezana vest:  Izuzetan priručnik za razumevanje savremenog sveta - "Moć geografije" Tima Maršala

Kao i svake godine, u okviru Pratećeg programa Festivala, biće priređen filmski program. Posetioci će imati priliku da pogledaju ciklus od šest dugometražnih filmova novije produkcije namenjenih deci koji će biti prikazani u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu od ponedeljka 16. maja do subote 21. maja.

Kompletan program Trgovi i ulice sa satnicom i spiskom predstava koje se igraju u Dečjem pozorištu, kao i filmski program, možete pronaći u dokumentu koji prilažemo.

Povezana vest:  Svetska premijera novog romana Jua Nesbea u izdanju Lagune

Podsećamo da će, u periodu održavanja Festivala u Subotici, predstave sa ovogodišnjeg Festivala gostovati širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije, a šest odabranih predstava biće prikazano i u Segedinu (Mađarska). Repriza Festivala u Mađarskoj održava se u saradnji sa Pozorištem „Bela Kever“ iz Segedina, u okviru projekta Cul-Tour.

U okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja sveta. Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.