pozoriste_maske

Pozorištu iz Mostara nagrada na lutkarskom festivalu

Predstava „Pinokio“ Pozorišta lutaka iz Mostara dobitnik je nagrade Gran pri za najbolju predstavu 13. Međunarodnog lutkarskog festivala.

„Izuzetno precizna režija koja je kroz klasičnu priču o drvenom lutku dovela u saglasje sve umetničke elemente koji jednu predstavu čine dobrom donela je Pinokiju iz Mostara Gran pri“, navodi se u obrazloženju žirija.

Druga nagrada je pripala Šangajskom pozorištu lutaka za predstavu „Crveni rubin“, a treća predstavi „Ribar i zlatna ribica“ Državnog pozorišta lutaka iz Vidina u Bugarskoj.

Povezana vest:  „NELT EDUKATIVNI PROGRAM" OTVOREN PREDAVANJEM U LABORATORIJI ZA DOŽIVLJAJ ZVUKA „soba64"

Plaketom „Zlatna iskra“ za najbolju režiju nagrađen je Todor Valov za režiju predstave „Kćerka starije žene i kćerka starijeg muškarca“ Pozorišta za decu i mlade „Kolibri“ iz Krajove u Rumuniji.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Svila Veličkova za predstavu „Snežna kraljica“ sofijskog pozorišta lutaka, za najbolju kreaciju lutaka Stefanka Kjuvlijeva iz Pozorišta za decu i mlade „Kolibri“.

Povezana vest:  Vikipedija slavi 10 godina rada

Plaketa „Zlatna iskra“ za najbolju muziku pripala je Čang Hong Ksiang za muziku u predstavi „Crveni rubin“.

Nagrade za glumačka ostvarenje dobili su Manuel Kosta Dias iz Pozorišta „Trule“ iz Portugala, koje je izvelo „Lutkarske varijacije na muzičke teme“, Danilo Mihnjević iz Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Nagrađeni su i glumački ansambli pozorišta lutaka iz Niša, za predstavu „Ptice“, anambl Šangajskog pozorišta lutaka i glumački ansambl pozorišta „Dobrica Milutinović“ iz Sremske Mitrovice za predstavu „Mačak u čizmama“.

Povezana vest:  "Robinzon i Ramštajn na Čarobnom bregu" - Tribina o romanu "Kruso" Luca Zajlera, petak u 18h, Delfi SKC

Za originalnu produkcijsku ideju nagrađeno je Zagrebačko kazalište lutaka za predstavu „Krava na mesecu“.

Na festivalu koji je otvoren 8. maja učestvovalo je 17 pozorišta iz Evrope i Azije.