beogradska-filharmonija-Nova sezona Beogradske filharmonije počinje 9. septembra

Beogradska filharmonija otvoriće novu sezonu 9. septembra koncertom iz „Popularnog ciklusa“, na kojem će kao solista nastupiti kanadska violinistkinja Lara Sen Džon.

Na programu koncerta u Zadužbini Ilije M. Kolarca, koji će biti izveden pod dirigentskom upravom Darka Butorca, biće igre iz baleta „Hacijenda“ Alberta Hinastere, „Četiri godišnja doba Buenos Ajresa“ Astora Pjacole i Dvoržakova Osma simfonija, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.

Sve karte za „Popularni ciklus“ raspodate su još u pretplati, a za preostalih pet ciklusa koje je Beogradska filharmonija pripremila za narednu sezonu ostao je mali broj karata, ističe se u saopštenju.

Povezana vest:  Maca će predstavu "Sunce tuđeg neba" odigrati 3.aprila na sceni Raša Plaović Narodnog Pozorišta

Mladi dirigent iz Beograda Darko Butorac, koji je u SAD otišao kao dečak i ostvario „američki san“, trenutno je umetnički direktor Mizula simfonije i glavni dirigent operskog festivala Fidenca u Italiji.

Nakon što je dobio nagradu Lige američkih orkestara, započela je njegova karijera na četiri kontinenta. S Beogradskom filharmonijom do sada je nastupao tri puta.

Povezana vest:  Roman Simović na svečanom zatvaranju 48. BEMUS-a

Lara Sen Džon je svirala s orkestrima širom sveta i držala resitale u velikim koncertnim dvoranama u Njujorku, Bostonu, San Francisku, Vašingtonu, Pragu, Berlinu, Torontu. Svira na violini Gvadanjini iz 1779.

Novu koncertnu sezonu Beogradske filharmonije činiće šest pretplatničkih ciklusa, među kojima je i abonman čiji naslov „Pika – Točka – Tačka“ najavljuje saradnju filharmoničara iz Beograda s kolegama iz Zagreba i Ljubljane.

Gostovanje Slovenačke filharmonije u Beogradu najavljeno je za 10. decembar, dok će zagrebački orkestar u srpskoj prestonici gostovati 19. maja 2012. Planirano je, takođe, da Beogradska filharmonija tokom naredne sezone nastupi u Zagrebu i u Ljubljani.

Povezana vest:  Najbolja edicija godine "Sto slovenskih romana" "Arhipelaga"

Novinu u ponudi Beogradske filharmonije, pored projekta „Pika – Točka – Tačka“, predstavljaju Popularni, Klasični i Monografski ciklus koji obuhvata dela kompozitora odabranih na osnovu glasanja publike na zvaničnom sajtu te muzičke ustanove (www.bgf.rs).

U narednoj sezoni biće ponovo priređen ciklus posvećen gudačkim virtuozima „Hod po žici“, kao i ciklus „Nove godine“ kojim će Beogradska filharmonija obeležiti jevrejsku, islamsku, gregorijansku, julijansku i kinesku novu godinu.