praznik-ljubavi-madlenianum

Balet Aleksandra Ilića otvorio novu sezonu Madlenianuma

Premijernim izvođenjem baleta „Praznik ljubavi“ mladog autora, igrača i koreografa Aleksandra Ilića, zemunska Opera i teatar Madlenianum otvorila je večeras novu sezonu.

Koreograf, scenograf i reditelj predstave Ilić, autor hvaljenih baleta „Viva la vida“ i „Lisabonska priča“, koji su premijeru imali na sceni Narodnog pozorišta, za svoj novi projekat dobio je podršku Sekretarijata za kulturu grada.

Produkciju baleta „Praznik ljubavi“ finansirao je Grad Beograd i ovo je prvi put da se na sceni Madlenianuma izvodila produkcija grada Beograda.

Povezana vest:  Novi bestseler iz univerzuma Stivena Kinga: „Bili Samers“ u prodaji

Inspiraciju za balet kojim se prvi put predstavio u Madlenianumu Ilić je pronašao u romanu Teodore Sujić „Capsella bursa pastoris“, koji u naslovu nosi latinsko ime biljke poznate u narodu kao „voli me, ne voli me“, modernoj bajki koja govori o zaljubljenosti, mladalačkom ushićenju autorkine generacije u Beogradu nakon Drugog svetskog rata.

Milica Bezmarević, Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca i Miloš Marijan, izvanredni igrači poneseno su odigrali savremenu bajku o ljubavi, praćeni jakim elektronskim zvukom muzike koju je komponovao Ivica Stjepanović, svirkom pijanistkinje Emilije Tairove koja je bila na sceni sve vreme predstave, vokalima Majom Klisinskom, Marijom Mijatović i Jelenom Ilić.

Povezana vest:  Mračne tajne naizgled idiličnog gradića: Riverdejl – početak svega

Lepršavosti i lakoći predstave doprineli su prijatni, opušteni kostimi koje je osmislila nekadašnja balerina Ida Ignjatović.

Bajka o ljubavi, sećanje zaljubljene žene čiji je životni pokretač ljubav prema drugom, izvedena je bez preterane sentimentalnosti, spojem pokreta, reči, muzike, videa, moderna u izrazu, minimalistički svedena, uz već prepoznatljiv koreografski jezik Ilića.

Mladi baletski umetnik Ilić već tokom srednje škole započinje baletsku karijeru u Narodnom pozorištu u kome prvi solista postaje 2005. godine. Kao koreograf debitovao je 1999.godine na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Autor je baleta „Viva la vida“ i „Lisabonske priče“ a postavio je i specijalnu predstavu za kućne ljubimce „Voljen“ u Bitef teatru.

Povezana vest:  Novogodišnji knjigopаketići Kreativnog centra s popustom i do 60%

Ilić se od ove jeseni usavršava u Londonu, na magistarskim studijama na Trinity-Laban konzervatorijumu za muziku i ples gde među svetski priznatim umetnicima priprema svoju novu predstavu inspirisanu bajkama. Ta nova predstava otvoriće rekonstruisanu scenu „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta na proleće naredne godine.