paterson„Od ubice s ljubavlju“ majstora trilera Džejmsa Patersona

U svetu detektivskih romana, žanra starog blizu dva veka, ima pisaca koji su objavili veći broj naslova od Džejmsa Patersona, ali se na prste mogu izbrojati oni koji su globalno popularni kao on čiji je novi roman „Od ubice s ljubavlju“ danas lansirala „Laguna“.

Paterson već više godina voli da piše u tandemu i u ovom slučaju to je Lisa Marklund, švedska novinarka i autorka serije romana o detektivki Aniki Bengston koji su prodati u devet miliona primeraka i prevedeni na 30 jezika.

Povezana vest:  Čuveni Zubin Mehta deseti put pred Beogradskom filharmonijom

Za nju je sigurno bila čast da joj Paterson (64) ponudi saradnju pošto je njgeovih 20 romana dostiglo tiraž od 200 miliona primeraka, a prema podacima „Njujork tajmsa“ imao je više bestselera na listi ovog dnevnika nego bilo koji drugi pisac za protekih 70 godina otkako se prave nedeljne liste najprodavanijih knjiga u SAD.

Globalnoj popularnosti Patersona značajno je doprinelo to da su mnogi njegovi romani ekranizovani, posebno oni u kojima je glavni junak forenzički psiholog Aleks Kros koga igra Morgan Friman.

Povezana vest:  ,,Dragulji“ u Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskopu

Novi roman ne pripada serijalu sa Krosom („Laguna“ ih je objavila šest) već je glavni junak detektiv Džek Kenon, opsednut idejom da privede pravdi ubice svoje ćerke Kimi, koja je sa dečkom ubijena dok su bili na odmoru u Rimu.

Od tada su pronađeni ubijeni mladi parovi u Parizu, Kopenhagenu, Frankfurtu i Stokholmu, a ova ubistva skoro ništa ne povezuje osim razglednica koje stižu u lokalne novine pred svaki novi zločin.

Povezana vest:  Najveća Noć knjige do sada! Pripremite spiskove!

Detektiv njujorške policije Kenon kreće u obilazak najlepših gradova Evrope, ali on svaki muzej, katedralu i kafe posmatra očima ubica svoje ćerke.

Najbolju definiciju Patersonovih romana koji su, inače, osvajali značajne nagrade u okviru detektivskog žanra dao je esnafski nedeljnik američkih izdavača da su „savršene mašine za zabavu, poršei komercijalne fikcije, stručno konstruisani i brzi kao munja“.