adaptacija_rasaPočela adaptacija scene “Raša Plaović”

U okviru fazne rekonstrukcije Narodnog pozorišta danas su počeli radovi na adaptaciji male scene „Raša Plaović“, čije je otvaranje planirano za Dan Narodnog pozorišta – 22. novembar.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Srbije Snežana Stojanović Plavšić rekla je novinarima da je Ministarstvo za tu namenu obezbedilo 25 miliona dinara.

Ona je najavila da će scena biti potpuno osavremenjena i mnogo bezbednija, a biće dostupna i osobama sa invaliditetom. Pored toga, omogućiće uštede u poslovanju, pošto će biti pokretna i prilagođavati se različitim potrebama budućih predstava.

Povezana vest:  "Pingvin Rendom Haus" - novi izdavački gigant

Stojanović Plavšić je pohvalila odgovorno poslovanje uprave Narodnog pozorišta i izrazila nadu da će Ministarstvo posle rebalansa budžeta moći da izdvoji novac za dodatne radove, kao što su sređivanje baletskog poda u sali za probe, osavremenjavanje biblioteke za čitaće probe, nabavka novih scenskih zavesa i ozvučenja…

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Ðurović podsetio je da je u proteklom periodu realizovano više značajnih investicija – završena je hidroizolacija krova, urađeno 36 krovnih prozora, renoviran veći deo garderoba, postavljen video nadzor u celoj zgradi, renoviran sistem ventilacije…

Povezana vest:  Kolundžija 1. avgusta na Festivalu Emilia Romanja u Italiji

Ðurović je istakao da to ne bilo moguće bez ogromne podrške resornog ministarstva, kao i brojnih donatora i prijatelja poput arhitekata Milana Pališaškog i Slobodana Drinjakovića, te Saobraćajnog instituta CIP.

On je kazao da je realno očekivati da adaptacija scene „Raša Plaović“, za koju je projekat donatorski uradio Drinjaković, budu završeni 13. novembra, kako bi glumci u novom prostoru imali završne probe za predstavu „Zli dusi“ čijom će premijerom biti obeležen Dan pozorišta, 22. novembar.

Upravnik je naglasio da je pozorište dobilo sve valjane dozvole za rad, kao i da su svi tenderi sprovedeni u skladu sa zakonom.

Povezana vest:  Klasik modernog doba „Portret jedne dame“ Herija Džejmsa

On je podsetio da je dosadašnje montažno-demontažno gledalište sa 171 mestom za sedenje i 110 fiksnih stolica poklonjeno romskom teatru „Suno e Romengo“ iz Novih Karlovaca.

Drinjaković je rekao da će adaptirani prostor imati ukupno 295 sedišta i da će sa svakog mesta u sali scena biti vidljiva.

Galerije će dobiti zakošenje u odnosu na binski prostor. Sama bina, u vertikalnom smislu, biće pokretljiva. Sala će imati blagi pad, a redovi će biti polukružni, otkrio je arhitekta.