atelje212

Premijera predstave „Zbogom SFRJ“ 29. novembra

 

Premijera predstave „Zbogom SFRJ“, po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena 29. novembra na velikoj sceni Ateljea 212. Time započinje nova sezona ovog teatra pod nazivom «Utopija», u kojoj će se na različite načine ispitivati fenomen idealne zajednice ravnopravnosti i izobilja za sve.

Zbogom SFRJ je tužno-smešna priča o raspadu jedne zemlje i jedne porodice, koja na sve načine pokušava da spase i sačuva ostatke bivšeg života. To je priča o majci, priča o zemlji i o „majci zemlji“ koja je iz utopije prešla u realnost, a onda se, iznova, preselila u utopiju, najavljeno je iz Ateljea.

Povezana vest:  Premijera predstave Život i drugi zločini u Dečjem kulturnom centru

Glavne uloge – majku i sina igraju Dara Džokić i mladi Miloš Biković. U ansamablu su Marinko Madžgalj, Feđa Stojanović, Renata Ulmanski, Ivan Jevtović, Nenad Chirić, Hana Selimović i drugi. ladenović je tokom proba izjavio Tanjugu da je bio inspirisan savremenim nemačkim filmom „Gudbaj, Lenjin“ autora Vofganga Bekera.

-Tekst koji sam napisao prati tu osnovnu liniju. U našoj verziji jedna mama i učiteljica na 14. kongresu Saveza komunista januara 1990. godine drži vatreni govor u slavu Jugoslavije. Tu doživi srčani udar, pada u komu i budi se kad Jugoslavije više nema – ispričao je Mladenović.

Po savetu lekara, majka ne sme da se uzbuđuje, pa sin odluči da je drži u uverenju da Jugoslavije ima.

Povezana vest:  U JDP-u počele probe Edipa

-To lepo laganje donosi mnogo tuge i mnogo smeha – rekao je Mladenović, dodajući da se ovaj projekat nadovezuje na prethodnu sezonu „N-eks-t Yu“ i „pravi jednu spojku – Jugoslavija kao utopija“.

-Ja tvrdim i verujem da je Jugoslavija više nego realna zemlja i ovog trenutka, bez obzira šta se zbiva, da je to jedna zemlja koja je iz utopije, iz viševekovnih htenja južnoslovenskih naroda, postala jednog trenutka realna tvorevina i da se nekako vratila u utopiju. Mislim da je Jugoslavija realna utopija – rekao je Mladenović.

Povezana vest:  Nova knjiga Dejana Stojiljkovića "Zvezda nad prazninom" na Novosadskom sajmu knjiga

Što se tiče datuma premijere, na nekadašnji praznik Dan Republike, istakao je da ne postoji bolji datum za ovu predstavu.

-To je dan koji nam je beskrajno mnogo značio godinama. Ođednom je postao potpuno nevažan. Kompenzirali su nam te praznike nekim drugim, ali se nekako još nismo navikli, a nemamo ni zašto da se naviknemo – primetio je Mladenović.

Kako je najavljeno, na premijeru će doći mnogi gosti iz regiona, jer je „Atelje uspeo da tokom protekle sezone iznova poveže čitav prostor bivše Jugoslavije“.