Vesna_Marjanovic

Godinu dana od rekonstrukcije Doma omladine Beograda

“SAMO SE JEDNO MESTO NA SVETU ZOVE DOM”

Dom omladine Beograda ovih dana proslavlja godinu dana od završetka rekonstrukcije.  Tim povodom ova institucija svojim prijateljima, saradnicima, posetiocima i medijima predstavila je svoj rad kroz projekciju kratkog filma u kome je prikazana retrospektiva događaja koji su obeležili prethodnu godinu.

Brojevi često govore više od reči: za ovih godinu dana realizovano je preko 1400 različitih programa: 96 koncerata, jedan džez festival,  nov pozorišni festival,  skoro šest stotina filmskih programa, niz filmskih festivala, šezdeset izložbi, 164 tribine, preko 100 književnih radionica i 300 psiholoških radionica. Za godinu dana 150.000 ljudi!

Skoro pola veka Dom omladine je bio zamišljan kao materijalizacija novih modela kulturne politike, kao alternativna škola, omladinski univerzitet, mesto hrabre javne reči, pozorišna scena tranzitnog karaktera, alternativni filmski centar, kolevka beogradskog džeza, centar potkultura, društvenih alternativa i novih pokreta.

Rekonstrukcijom i aktivnim korišćenjem svih svojih sala i holova Dom omladine je u proteklih godinu dana to i postao – interkulturni multimedijalni centar. Vrhunska realizacija programa, programi velikog formata, prostori osposobljeni i tehnički opremljeni tako da mogu da izvedu  i najzahtevnije umetničke projekte, vratili su Dom omladine na kulturnu mapu grada.

Povezana vest:  Tribinski program u Domu omladine 13.decembra

Prva SHARE konferencija, Beogradski džez festival, sa do sada rekordnom posećenošću i brojem programa, prvi Live Art Festival LIMIT, velika debata povodom stogodišnjice rođenja Milovana Đilasa u prepunoj velikoj dvorani, prvi festival STAND UP komedije, retrospektive filmova Rajka Grlića, Želimira Žilnika, FEST, Festival kratkog metra, Autorski festival, Slobodna zona, koncert grupe Arrested Development, Japanizam, Noć performansa, Prva regionalna konferencija na Twitteru, saradnja sa srpskim ogrankom Wikipedije, brojni ciklusi koncerata, filmova, predavanja, tribina, izložbi  – dnevno u Dom omladine dovode u proseku oko 1500 posetilaca.

Uprkos kriznim vremenima u celoj Evropi Dom omladine Beograda  je dokazao da se i u teškim vremenima može ne samo uspešno raditi, već i povećati broj posetilaca i realizovanih programa. Dobar primer za to je i  činjenica da je samo u okviru našeg filmskog programa tokom 2011. godine održano preko 500 filmskih projekcija za koje se uglavnom tražila karta više. U trenutku kada se bioskopske dvorane zatvaraju i beleže pad posećenosti, Dom omladine se izdvojio kao profilisan art bioskop i bioskop politički angažovanog, dokumentarnog i  internacionalnog filma.

Povezana vest:  Peta novosadska Noć muzeja na 50 lokacija u gradu

Dom omladine Beograda je relevantan partner kada je međunarodna saradnja u pitanju. Američki kutak i EU Info Centar našli su svoj programski prostor i partnera u Domu omladine.

Osim toga, ovaj kulturni centar postao je i ključno mesto kada je u pitanju politički dijalog. U proteklih godinu dana u Domu omladine govorili su Boris Tadić, predsednik Republike Srbije i Dragan Đilas, gradonačelnik grada Beograda,  Hose Manuel Baroso, predsednik Evropske komisijie, Jerži Busek, predsednik Evropskog parlamenta i gotovo svi domaći političari i intelektualci današnjice.

Kroz projekte međunarodne kulturne razmene značajno mesto predstavljaju i projekti u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, kao što su Dani frankofonije i mnogi ciklusi francuskog filma i koncerti. Tokom protekle godine pripremljena je realizacija i dva važna partnerska projekta evropske saradnje: SOFT CONTROL i EVROPSKI SAKSOFONSKI ORKESTAR.

Povezana vest:  Predstavljena fotomonografija o Narodnom pozorištu

Programi Doma omladine izazvali su interes i u inostranstvu. 27. Beogradski Jazz Festival pobrao je izuzetno pozitivne kritike stručne javnosti – pomenimo samo  tekst u najprestižnijem američkom magazinu JAZZ TIMES, koji je potpisao Tomas Konrad, ugledni jazz novinar i kritičar, a festival LIMIT tokom juna meseca gostuje u okviru Performing Arts Festivala u Njujorku.

Od Nove godine Dom omladine je povećao svoju dnevnu posetu kroz otvaranje svih holova i sala društveno korisnim projektima namenjenim najširoj publici:  EU Info centar je dnevno na raspolaganju građanima u glavnom holu Doma omladine , Velika akcija uDOMljavanja nevlasničkih pasa i mačaka dovela je između 1500 i 2000 ljudi i udomila oko 50 životinja, pijaca second hand i hand made stvari RAZNO ZA RAZNO predstavila je preko 60 izlagača i umetnika i sakupila značajnu donaciju u odeći i obući beogradskom Svratištu.

Otvaranjem svojih vrata, holova i sala različitim žanrovskim, multimedijalnim, interdisciplinarnim, međukulturnim, vladinim i nevladinim, lokalnim i globalnim, elitinim u subkulturnim  projektima i inicijativama, Dom omladine polako počinje da dobija obrise novog modela društveno odgovornog, filantropskog i multimedijalnog kulturnog centra Beograda.