kapetan dzo

Plesna predstava „Kapetan Džon Piplfoks“ u DKC-u
 
Plesna predstava za decu i mlade „Kapetan Džon Piplfoks“ biće premijerno izvedena 5. aprila u Dečjem kulturnom centru (DKC), u saradnji sa Bitef teatrom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Poznati tekst Dušana Radovića adaptirala je i režirala Jelana Bogavac, po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić. U predstavi učestvuju igrači Bitef dens kompanije, mladi glumci i učenice Baletske škole „Lujo Davičo“.
Inicijativa za ovaj projekat i saradnju potekla je od direktorke DKC-a, glumice Olivere Ježine sa ciljem da se plesni teatar približi najmlađoj publici.
Predstavom se obeležavaju dva jubileja – 60 godina rada DKC-a i 90 godina od rođenja omiljenog pisca mnogih generacija Duška Radovića.
Direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo izjavila je da je predlog odmah prihvaćen, jer je inače postojala ideja da se pokrene plesna scena za decu Bitef dens kompanije, a pored toga koprodukcija je dobar način da se radi i u vreme smanjenih budžeta za kulturne ustanove.
Prva repriza biće 7. aprila u Bitef teatru. Predstava će se zatim paralelno igrati na obe scene.
Naslovnu ulogu tumači mlada igračica Ana Ignjatović Zagorac, koja je rekla da je uživala u radu na ovoj veseloj i maštovitoj predstavi jarkih boja, dodavši da se nada da se deca neće razočarati što devojka igra kapetana.
U ansamblu su igrači Bitef dens kompanije u ulogama gusara – Milica Pisić, Miona Petrović, Nevena Jovanović, Luka Lukić, Miloš Isailović, Nikola Tomašević i Strahinja Lacković, glumci Milan Pajić (novinar Lane) i Milan Tankosić (snimatelj Tane), dok sedam učenica baletske škole igraju Devojke iz Havane, Pećinu, Aždaju.
Muziku je komponovao Igor Gostuški, scenografiju Igor Vasiljev, kostime Ivana Vasić.
Rediteljka je izjavila da je jedna od onih čije je detinjstvo obeležio dramski tekst „Kapetan DžonPiplfoks“.
„Ta drama je priručnik humora i satire za početnike ili one koji su zaboravili da se raduju ali i škola hrabrosti i imaginacije. Savršeno dosledno sprovedena igra za decu, slavni pohod na čudovište iz kineskog mora, ironizuje i osavremenjuje bajkovitu, arhetipsku sliku – boj protiv zmaja“, podsetila je Bogavac.
Ona je dodala da ovaj komad „nudi rešenje u kom se jednače smeh i hrabrost, pamet i mašta, pomaže da u razumevanju života, u pobeđivanju života, naučimo da shvatamo stvarno kroz izmišljeno, zadato kroz željeno“.
Koreografkinja Stanišić izjavila je da je namera da se najmlađa publika edukuje i za ovu vrstu umetničkog izraza – savremeni ples, koji je u Švedskoj već i deo obavezne školske nastave.

 

Povezana vest:  Noć knjige - 16. juna od 17 sati do ponoći!