Drzavna lutrija Srbije_Mixer 

„Koliba kulture“ – novo gradsko okupljalište za Beograđane
 
Državna lutrija Srbije i Mikser festival podarili su Beogradu i Beograđanima novo gradsko okupljalište, mesto za druženje, interakciju i društvenu razmenu. Novo mesto na prostoru Savamale pod nazivom „Koliba kulture“, predstavlja pobedničku instalaciju na međunarodnom konkursu za gradska okupljališta, i rad je američkog arhitekte Džejmsa Stodžela. Državna lutrija Srbije obezbedila je sredstva za realizaciju pobedničkog projekta prepoznajući značaj i potrebu trajnog oživljavanja uspavanog lokaliteta Savamale.
Zapušteni prostor Savamale od sada će predstavljati lokalitet koji će građanima ponuditi mesto za zabavu, okupljanje, odmor posle šetnje, izlaganje umetničkih dela, saradnju i učestvovanje u procesima stvaranja i održanja društvenog i gradskog okruženja. Multifinkcionalni paviljon sastoji se od prilaza, na jednoj strani, dela koji prelazi preko pruge čime je olakšan pristup reci, i prostora za boravak na drugoj strani. „Koliba kulture“ prvo je javno okupljalište u ovom delu grada, a savršena lokacija, pored šetališta uz reku, omogućiće Beograđanima da ga koriste za najrazličitije namene.
-Državna lutrija Srbije već treću godinu za redom u okviru Mikser Festivala podržava inicijativu spajanja kreativnog sektora i industrije i promociju mladih talenata. U današnjem društvu kada su savremene komunikacije dovele do otuđivanja, stvaranje prostora koji imaju za cilj da pokrenu ljude na direktnu komunikaciju je nešto na čemu treba svi da radimo. Koncept projekta koji smo podržali je u skladu sa osnovnim principima poslovanja Državne lutrije Srbije, jer podrazumeva odgovornost prema zajednici, ali i stvaranje lepšeg i srećnijeg okruženja za naše građane. Ponosni smo što poklanjamo Beogradu ovakav prostor koji će ubuduće krasiti ovaj deo grada – kaže Olivera Papestijević iz Državne Lutrije Srbije.
Cilj projekta je razvoj problematičnih gradskih teritorija, prilagođavanjem prostornih mogućnosti, promenama sadržaja i nadogradnjom koji obezbeđuju prostore za društvenu razmenu i saradnju. Novi prostor neće služiti samo za ukrašavanje grada, već će podsticati okupljanje i saradnju građana.
Kreator „Kolibe kulture“, američki arhitekta Džejms Stodžel istakao je da je ponosan što je učestvovao u projektu koji će biti koristan za žitelje Savamale i dodao da veruje da će Beograđani prostoru koji im je podaren naći i druge namene, pored onih koje je predvideo, čime će „Koliba kulture“ ispuniti svoj cilj.
Pobednički projekat na konkursu jednoglasno je odabrao međunarodni žiri u konkurenciji od 35  prispelih radova, a pored Stodželovog projekta, priznanje su dobila još tri rada. Još jedna prednost projekta koji će ubuduće biti na raspolaganju Beograđanima je što su za njegovu izgradnju korišćeni prirodni, već korišćeni materijali koji su se savršeno uklopili u postojeći ambijent Savamale.

 

Povezana vest:  Ppremijernim izvođenjem REKVIJEMA Mihaela Hajdna, u nedelju 28. januara na Velikoj sceni Madlenianuma