U tigrovim celjustima

Druga generacija agenata porodice Rajan u akciji

Za čitaoce koji su se uželeli špijunsko-vojnih trilera američkog majstora toga podžanra Toma Klensija „Alnari“ je objavio njegov roman „U tigrovim čeljustima“ u kome se prvi put pojavljuje, sada već odrasli, sin operativca CIA, mornaričkog oficira Džeka Rajana.

Ko nije čitao njegov prvi roman u kome se pojavljuje Rajan, “ Lov na Crveni oktobar“, svakako je gledao makar tv reprize istoimenog filma u kome se u ulozi Rajana pojavio Alek Boldvin a u ulozi kapetana podmornice Remusa Šon Koneri.

Sledili su novi romani u kojima Rajan spasava svet od trećeg svetskog rata – jer to je još uvek vreme hladnog rata između SAD i ŠSR-a. I ti romani su bivali ekranizovani ali sada glavni lik igra Harison Ford koga je zamenio Ben Aflek.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova slikarske kolonije SOVLJAK u sredu, 5. januara

Klensi (65) je tokom protekle tri decenije stekao basnolsovno bogatstvo jer je ne samo zaradio milionske sume knjigama koje je sam napisao nego je dobio daleko više para za ekranizacije i tv serije prema njima ali i prodajom prava da se njegovo ime koristi za igrice koje su samo inspirisane akcijama njegovih vojnih špijuna.

Međutim, Klensi se nije „ulenjio“ i tako je nastala serija od tri romana sa avanturama Džeka Rajana Juniora koji je od oca, sada, predsednika SAD nasledio ljubav za avanturama.

Povezana vest:  EDUKATIVNE POZORIŠNE PREDSTAVE ZA TINEJDŽERE U DOMU OMLADINE BEOGRADA

U prvom romanu o drugoj generaciji agenata iz porodice Rajan „U tigrovim čeljustima“, pored Rajana Juniora su i dva seniorova nećaka, agent FBI Dominik i njegov brat Brajan, marinac sa ratnim iskustvom.

Ovu trojku angažuje „Kampus“ organizacija koja ima dozvolu, ali nezvaničnu, da diskretno likvidira ličnosti za koje je utvrdila da ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Priča počinje u jednom bečkom kafeu, gde se sreću islamski ekstremista poznat kao Muhamed i ozloglašeni narko-diler iz Kolumbije. Deleći sredstva i veze, ova dvojica ljudi mogla bi višestruko da uvećaju svoj kapital, ali i da budu neuporedivo opasniji?

Povezana vest:  U Loznici završen Festival glumačkih ostvarenja

Mladi Rajan je uz oca rastao okružen tajnama, špijunskim operacijama, agentima svih fela, ume da analizira prikupljene podatke ,ali nikada nije bio operativac. Sada mu se pruža prilika da stečena znanja upotrebi i uključi se u lov na islamske fanatike koji su spremni na sve…

Čitaoci mogu da očekuju da će „Alanari“, ukoliko utvrdi da Klensi još ima moć da ih privuče, objaviti i drugi roman o avanturama Rajana Juniora „Živ ili mrtav“ jer on je direktan nastavak avanture započete u „U tigrovim čeljustima“ a to je „lov na Bin Ladena“.