svetlana-zaharovaPrimabalerina Svetlana Zaharova nastupa sutra u Sava centru

 

Primabalerina Boljšoj teatra Svetlana Zaharova nastupiće sutra u beogradskom Sava centru u baletu „Karmen svita“ na muziku Žorža Bizea, a u aranžmanu Rodiona Ščedrina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Umetnički direktor Sava centra Milan Lazović rekao je da će Zaharova nastupiti sa ansamblom Kijevskog baleta: Mihailom Lobuhinom, Jelenom Jevsejevom, Dmitrijem Zababurinom, Tatjanom Černobrovkinom, Oksanom Kifjak i Janom Vanijem, a partner Svetlane Zaharove biće prvak Boljšoj teatra Andrej Uvarov.

Balerina Svetlana Zaharova rekla je u Sava centru da joj je veliko zadovoljstvo što ima priliku da drugi put nastupa u Beogradu.

Povezana vest:  Tajna skrivana vekovima: Abrahamov testament

Prema njenim rečima, prošle gosine je u beogradskom Sava centru izvodila delove iz najpoznatijih baletskih predstava, i tada je poželela da se predstavi sa kompletnom predstavom u kojoj će moći da iznese i publici približi jedan lik.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da gostovanje Svetlane Zaharove predstavlja jedan od najvećih umetničkih događaja sezone Sava centra, ali i Beograda uopšte.

Konuzin je najavio da će tokom septembra 2010. godine u Beogradu biti održani Dani ruske kulture, u okviru kojih će se predstaviti ruski umetnici, slikari i književnici, kao i da će tokom 2011. godine u Rusiji biti održani Dani srpske kulture.

Povezana vest:  Izložba crteža iz stripa "Korporativni pandemonijum"

Svetlana Zaharova i ansambl Kijevskog baleta će u drugom delu programa izvesti duet „Romansa“ kompozitora Svirdova u koreografiji Dmitrija Brajnceva, solo „Smrt labuda“ Kamija Sen-Sansa koreografa Mihaila Fokina, „Tango“ Galijana u koreografiji Ostroverha, Bahov „Adađo“ u koreografiji Pastora i „Don Kihota“ Ludviga Minkusa u koreografiji Aleksandra Gorskog.

Svetlana Zaharova ima zvanje primabalerina asoluta (ašoluta) Boljšoj teatra, što je najviše zvanje koje interpretator klasičnog baleta može da ima, a takođe je i laureat najvećih svetskih baletskih nagrada, među kojima su „Golden mask“ i priznanje zaslužnog umetnika Rusije.

Povezana vest:  U Galeriji slika Sava Šumanović u Šidu otvorena izložba: "Jedan slikar, 10 fotografa: 20 umetničkih dela"

Zaharova je 2007. godine na parlamentarnim izborima izabrana za deputata u ruskoj Dumi, a izrazila je i želju da jednoga dana postane ministarka kulture.

Svetlana Zaharova redovno nastupa u Milanskoj skali, Tokio baletu, Njujorškom baletu, Metropolitenu, Pariskoj operi i u Engleskom kraljevskom baletu.

Milanska skala, gde Zaharova nastupa kao stalna gošća, 2008. godine joj je dodelilo zvanje primabalerina asoluta i ona je trenutno je jedina aktivna balerina koja nosi ovo zvanje.