Bijenale_NASLOVNA

U petak svečano otvaranje 15.  Bijenala umetnosti u Pančevu

Svečano otvaranje 15. Bijenala umetnosti održaće se u petak, 7. septembra, u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu od 19 časova.

Tom prilikom govoriće: Nemanja Rotar, v.d. direktora KC Pančeva; Miško Šuvaković, ispred umetničkog saveta Galerije savremene umetnosti; Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika Pančeva, a Bijenale će svečano otvoriti Slaviša Grujić, potpredsednik vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i sekretar za kulturu i javno informisanje.

Na svečanom otvaranju nastupiće Ivan Aleksijević Jazz Kvartet.

Bijenale umetnosti, jedna od najznačajnjih kulturnih manifestacija u Srbiji, biće održano po petnaesti put u Pančevu od 7. septembra do 7. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva pod nazivom „DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE”.

Nazvan DE/RE/KONSTRUKCIJA: PROSTOR, VREME, SEĆANJE Bijenale je ušao u sasvim drugačije polje „društvene ekologije”, a to znači rekonstruisanja i dekonstruisanja društvene klime/atmosfere ex-jugoslovenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tokom poslednjih decenija.

Naznačenim indeksima u naslovu prostor, vreme i sećanje ukazano je na prostor druge Jugoslavije, na vreme posle Drugog svetskog rata, te na strategije i taktike reprezentovanja sećanja kao aktivnog dekonstruktivnog i rekonstruktivnog odnosa prema tom prostoru i tom vremenu u aktuelnosti: tu i sada u Pančevu. Cilj ovako složene izložbene i manifestacione strukture nije samo igranje na sigurnu kartu nostalgije. Cilj je, pre svega, aktivistički odnos prema stvarnosti koju treba emancipovati u vremenu produženih lokalnih kriza i sustiglih novih globalnih kriza.

Povezana vest:  PROMOCIJA KNJIGE "ILUSTROVANI ROKENROL VODIČ" U ZAJEČARU

15. Bijenale se sastoji iz tri programska segmenta: filmskog, pozorišnog i segmenta vizuelnih umetnosti.

Filmski program Bijenala uredili su Nevena Daković i Radiša Stanišić. Program je izgrađen oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine i dr.

Između ostalog, biće prikazan dokumentarni film Želimira Žilnika Jedna žena jedan vek koji nudi sliku jednog veka kroz život žene stare gotovo stotinu godina. Ovaj izvrstan dokumentarac je zasnovan je na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo „ne“.

Selektori vizuelnog segmenta Nikola Dedić i Aneta Stojnić prostor Bijenala su ponudili kao fleksibilnu platformu, neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar koga će biti pokrenute teme, polemike i javne debate o savremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslovenskog nasleđa.

Povezana vest:  Nova verzija "Ženskog orkestra" u Narodnom pozorištu

Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz čak 13 premijera, posetiocima Bijenala će se predstaviti jedna specifična, jaka i živa scena savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji u svojim praksama na različite načine koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma ali i postsocijalizma. Učestvuju: TkH, Marina Gržinić, Radna grupa Četiri lica Omarske, Kontekst kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Jelena Vesić, Kuda.org_centar za nove medije, Učitelj neznalica, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki, Abart i drugi.

Selektor pozorišnog segmenta Jasmina Večanski odlučila se za predstavljanje dokumentarnog pozorišta – pozorišta koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte. U okviru ovog programa biće izvedena intrigantna predstava Olivera Frljića – Kukavičluk, Narodnog pozorišta iz Subotice.

Povezana vest:  Knjiga za decu „Tajna sedmorka“ autorke Inid Blajton u prodaji

Postаvkа 15. Bijenаlа umetnosti biće reаlizovаnа u izložbenim prostorimа Kulturnog centrа Pаnčevа: Gаlerijа sаvemene umetnosti Pаnčevа, Gаlerijа Dvorište, Gаlerijа Elektrikа, Foаje Kulturnog centrа Pаnčevа, izlаgаčki prostori Nаrodnog muzejа Pаnčevа, jаvni prostori u grаdu, kаo i prostori u sаrаdnji sа Istorijskim аrhivom Pаnčevа, Grаdskom bibliotekom Pаnčevа… Predstаva će se odigrаti u Sаli Kulturnog centrа Pаnčevа, u kojoj će biti prikаzivаni i filmovi. Deo filmovа biće prikаzivаn i u okviru progrаmа Art klubа izаbinskog prostorа.

Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je davne 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju čiji se program realizuje kroz tri posebna segmenta – vizuelni, pozorišni i filmski. Poslednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažuje na podizanju ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.