atelje212

Glumci Ateljea 212 zahvaljuju na podršci
 
Većinski deo glumačkog ansambla Ateljea 212 danas je javno zahvalio svima koji su podržali glumce u proteklom „teškom periodu sukoba i nesporazuma“.
-Hvala svim kolegama i svim umetnicima koji su svojim imenom i prezimenom uz pismo podrške javno stali u našu odbranu i podržavali nas sve ovo vreme koje nije bilo lako izdržati i oćutati na sve klevete koje su protiv nas izrečene – ističe se u saopštenju koje je medijima prosledilo Udruženje dramskih umetnika.
Glumci zahvaljuju svom Udruženju na podršci i pomoći, kao i „većinskom delu Upravnog odbora Ateljea 212 koji je imao dovoljno razumevanja, hrabrosti i volje da se udubi u naš problem i ispita sve činjenice i dokaze koji su govorili da je naš zahtev opravdan i preporuči osnivaču da se naš zahtev usvoji“.
Većinski deo glumačkog ansambla Ateljea 212 zatražio je smenu upravnika Kokana Mladenovića u junu ove godine. On je juče podneo ostavku osnivaču ovog teatra – Skupštini Beograda.
U saopštenju se izražava zahvalnost „svim zaposlenima koji su svojim potpisima potvrdili da je naš zahtev i njihov“, a posebno „onima koji nisu deo našeg esnafa, a koji su takođe prepoznali naš problem kao autentičnu potrebu da stvaramo u atmosferi dostojnoj čoveka i koji nisu naseli na podmetanja o glumcima kao neradnicima, građanskim kukavicama i štetočinama“.
-Mi smo svesni neophodnih promena i verujemo da će funkcionisanje pozorišnog sistema biti menjano u skladu sa vremenom u kome živimo. Nećemo dozvoliti da se ta promena desi bez našeg učešća – naglasili su glumci.
-Borićemo se za to da zajedno sa kolegama iz drugih pozorišta budemo aktivni i neizbežni učesnici svih razgovora, planova i odluka koje budu donošene. Zastupaćemo one stavove koji idu u prilog pravljenju vrhunskih dometa u pozorišnoj umetnosti, u institucijama čiji je osnivač grad Beograd – najavili su oni.
Glumci ističu da „nikakav diktat vremena ne sme biti izgovor za gašenje umetničkog pozorišta“.
„Atelje 212 je prošao kroz težak period sukoba i nesporazuma.Verujemo da je taj period iza nas. Daćemo sve od sebe da publika prepozna novi elan i entuzijazam koji mi glumci osećamo“, navodi se u saopštenju.
Mladenović je juče u obraćanju novinarima pomenuo da je svojevremeno i Mira Trailović, rediteljka i osnivač Ateljea, bila najurena od strane glumaca.
U današnjem saopštenju većinskog dela ansambla ističe se da „nikada glumci Ateljea 212 nisu izbacivali Miru Trailović iz kancelarije“.

 

Povezana vest:  Evro-Ðunti predstavio nove naslove za Dan knjige