Mikser3 
 MIKSER U BRISELU – SERBIA IN REDESIGN
 
 
Privredna komora Srbije u Briselu , Ambasada Srbije u Belgiji i kulturna organizacija „Mikser“ sa ponosom najavljuju projekat: „SERBIA IN REDESIGN: MIKSER & GUESTS“ – predstavljanje Mikser festivala i potencijala srpske kreativne industrije u Press klubu Brisel Evropa, u Briselu, od 28. januara do 1. februara.
Nesvakidašnju priliku da u srcu Evropske unije predstavi svoje dosadašnje rezultate u razvoju srpske kreativne industrije, organizacija Mikser dobila je zahvaljujući pozivu Privredne komore Srbije – Predstavništva u Briselu  nakon uspešnog Mikserovog nastupa u Srpskom kulturnom centru u Parizu u septrembru 2012.
Želja nam je da briselskoj publici predstavimo Mikser festival, koji je poslednje četri godine, od svog nastanka, stekao ugled veoma uspešnog festivala dizajna i kreativnih potencijala zemalja ex-Jugoslavije, pa i čitavog Balkana“, kaže Gordana Zrnić, direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Briselu, i inicijator projekta „Serbia in Redesign: Mikser & Guests“ (Srbija u procesu redizajniranja: Mikser & gosti“). „Cilj projekta je da u godini u kojoj očekujemo otvaranje pregovora Srbije sa EU, evropskoj javnosti predstavimo autentični kreativni potencijal Srbije i vrednosti koje ona ima i može da ponudi Evropi“, dodaje Zrnić koja je među prvima prepoznala stratešku ulogu nacionalnih kreativnih industrija u ekonomskom pozicioniranju novih članica EU, kao i značaj inovativnih projekata za razvoj čitavog regiona.
Osim aktivnosti Mikser festivala, tokom događaja u Briselu biće predstavljena i Savamala, veoma značajan kvart za istoriju savremenog Beograda koji je danas, uprkos ekskluzivnom izlasku centra grada na reku, vidno zanemaren, ugrožen teškim teretnim saobraćajem, a njegova vredna arhitektonska zdanja devastirana nebrigom. „Organizacija Mikser je, izborom Savamale za mesto održavanja festivala i adresu svog novog kreativnog centra „Mikser House“, revitalizaciju ovog dela Beograda stavila u fokus srpske i međunarodne javnosti.  Iz tog razloga očekujemo da bi ovaj događaj mogao da zainteresuje i evropske investitore“, objašnjava Zrnić.
Pored Mikserovog osnovnog programa – izložbe “Mladi dizajneri Balkana” (“Young Balkan Designers”) i „Savamala – Kreativna četvrt“ (Savamala – Creative District“), kao i niza predavanja i prezentacija sa akcentom na kreativnost i nove  stvaralačke glasove Srbije, u Briselu će tokom pet dana gostovanja biti predstavljeni i turistički potencijali Srbije, kao i jedan broj srpskih kompanija koje su osvojile značajna evropska priznanja u oblasti inovacija.
 Svečano otvaranje događaja biće održano 28. januara 2013, u Press Club Brussels Europe, Rue Froissart 95, 1040 Brussels,  od 18-22h, u prisustvu Jelka Kacina, člana EP i izvestioca za Srbiju, i gospođe Vesne Arsić, ambasadora Srbije u Kraljevini Belgije. Renomirani belgijski konceptualni umetnici Laurent D’Ursel i Xavier Lowenthal će uveličati otvaranje specijalnim performansom kojim će posetioce voditi kroz izložbene eksponate. Gost muzičar  iz Beograda je kantautorka Jelena Petošević, dok će i sam koktel otvaranja belgijskoj publici predstaviti inovacije na srpskoj gastronomskoj sceni.





 

Povezana vest:  Od 13. do 25. septembra 54. i 55. izdanje Bitef festivala