brisel mikser

Izložba Mikser festivala: Nova slika Srbije u Briselu

Koncertom kantautorke Jelene Petošević završena je manifestacija „Serbia in Redesign: Mikser and guests“, u „Pres klubu Brisel Evropa“, nadomak Evropskog parlamenta, saopštili su organizatori.
Prema njihovoj oceni, taj događaj je pružio više nego zaintrigiranoj, mnogobrojnoj publici evropskih političara i administratora novu sliku Srbije, usmerenu ka pomeranju dosadašnjih dominantnih stereotopa koji se već 20 godina vezuju za našu zemlju.
U Briselu su se na poziv Privredne komore Srbije od 28. januara predstavili „Mikser festival“ i gosti – „Strawberry Energy“, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, kreativni kolektiv „Superdot“.
Predstavljeni su i domaći proizvodi firmi, koje su pioniri u proboju dizajna i inovacija na srpsku gastronomsku scenu – „Rakia Bar“, „Anđeli kolači“, „Eugen čokolade“ i „Fini mafini“, zatim projekat „Beograd 2020“, kao i duo belgijskih performera, konceptualnih umetnika, Loran Dursel i Gzavije Lovental, sa performansom „Redesigning Europe“.
Događaj je sinoć završen koncertom kantautorke Jelene Petošević, koja stvara na relaciji Brisel – Beograd.
Otvaranju izložbe i događaja vezanih za „novu sliku Srbije“, prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije, zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, kao i veliki broj diplomata, predvođenih članom Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Jelkom Kacinom.
Kacin je, kako navode organizatori Mikser festivala, naglasio značaj povezivanja kreativnih i umetničkih glasova koje Mikser već godinama sprovodi kroz svoje konkurse, pre svega „Mladi balkanski dizajneri“ (Young Balkan Designers).
Po njegovim rečima, povezivanje umetnika iz bivših jugoslovenskih republika, prethodi onome što bi uskoro morali da povežu ekonomija i politika.
Grubješić je podržala želju da se u središtu Evropske unije predstavi Srbija na moderan i inovativan način i time potisnu negativni stereotipi o njoj, naveli su organizatori.
Informativnom, nadahnutom i duhovitom predstavljanju novih kreativnih snaga Srbije, poseban ton dali su belgijski konceptualni umetnici, koji su svoj performans bazirali na kritičkoj analizi postojećih vidova percepcije, uključujući i one koje evropska administracija, ali i neki evropski građani, najčešće imaju o Srbiji.
Drugog dana predstavili su se Mikser festival i njegovi partneri, bilo je reči i o projektu kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, dok je treći dan bio posvećen Turističkoj organizaciji Srbije.
Predstavnik Privredne komore Srbije u Briselu i domaćin događaja u partnerstvu sa Ambasadom Srbije, Gordana Zrnić i ambasador Srbije u Belgiji Vesna Arsić istakle su značaj predstavljanja novih lokalnih snaga i kompleksnije prezentacije Srbije, koja menja dugogodišnju sliku o zemlji i njenoj privredi.
Ceo događaj, po rečima izvršnog direktora „Pres kluba Brisel Evropa“ Lorana Briaja, privukao je rekordan broj posetilaca.

Povezana vest:  Novi roman Fredrika Bakmana pred čitaocima u Srbiji – „Pobednici“ u prodaji od 23. oktobra