od korice do korice pozivnicaOriginalna i nesvakidašnja izložba korica

Izložba korica knjiga „Od korice do korice“. čija su grafička rešenja idejno i estetski ponekad provokativnija ili zanimljivija od realizovanog svečano je otvorena u četvrtak, 18. aprila u 19 sati, a postavka će biti izložena do 6. maja u galeriji SKC-a u Beogradu. Ideja je da se posetiocima približi kreativan proces izrade korica knjiga i pokaže na koje sve načine grafički dizajneri promišljaju tekstove koje likovno predstavljaju.
Izložba „Od korice do korice“ obuhvata radove troje grafičkih dizajnera (art direktor Marica Bucek i njene kolege Lidija Aguayo i Dragan Ćirić) iz redakcije izdavačke kuće Laguna. Izloženi radovi predstavljaju grafička rešenja korica koja su po mišljenju autora imala jednako dobra i zanimljiva likovna rešenja i koja su pod drugim okolnostima mogla predstavljati data književna dela. Ukupno trideset takvih rešenja biće izloženo, zajedno sa maketom korica čiji je grafički dizajn usvojen kao finalan. Radovi su štampani na peni u formatu korica i predstavljaju ne samo naslovnicu već i zadnju koricu knjige – rasklop knjige. Radovi su izloženi u formi koja je ekonomična, jednostavna, originalna i elegantna, budući da, izložena na takav način, može da se posmatra i kao slika. U okviru postavke biće izloženo i dvanaest korica za koje autori smatraju da ih najbolje predstavljaju.
Povodom otvaranja ove nesvakidašnje izložbe urednica u Laguni Mina Kebin je izjavila:
„Knjige i dan-danas imaju skoro isti izgled kao i kad su prvi put uvezane. Razlika je u mogućnosti da korice knjige mogu da se predstave i dizajniraju na pre svega originalan i neobičan način. U procesu izrade grafičkog rešenja za korice neke knjige mnogo puta se izradi i na desetine predloga. Često su mnoga od tih rešenja grafički provokativnija ili zanimljivija od onog koje bude odabrano za štampu knjige ili su jednostavno jednako dobra kao i finalni dizajn, ali iz određenog razloga, a s obzirom na to da svaka knjiga ima samo jedne korice, nisu dospela u štampu.“
Izložba se otvara u nedelji obeležavanja Svetskog dana knjige sa ciljem da se na taj način simbolično priključi ovom velikom događaju promocije čitanja.
Autori:
Marica Bucek je rođena u Kruševcu 1983. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (smer grafički dizajn) diplomirala je 2007. godine. Od 2008. godine radi u Laguni kao art direktor.
Lidija Aguayo je rođena u Beogradu 1983. godine. Završila je masovne komunikacije na Američkom univerzitetu u Bugarskoj. Grafičkim dizajnom se bavi od 2006. godine. Radila je u brojnim brending i advertajzing agencijama u regionu.
Dragan Ćirić je rođen u Zrenjaninu 1978. godine. Završio je Višu politehničku školu u Beogradu (odsek za dizajn). Grafičkim dizajnom i ilustracijom se bavi od 1998. godine.

Povezana vest:  Ruski umetnici večeras u Narodnom pozorištu