Princ na belom konju„Princ na belom konju“ Džud Devero

Za čitateljke koje su se uželele romantične, duhovite, pomalo bajkovite price „Alnari“ je pronašao pravi roman – „Princ na belom konju“ američke književnice starije generacije, Džud Devero, koja je do sada promakla srpskim izdavačima.
Devero (1947) je na angloameričkom govornom području zvezda istorijskih ljubića što najbolje potvdjuje podatak da je od 1976. kada je objavila prvi roman, do sada, imala 37 naslova na prvom mestu bestseler liste „NJujork tajmsa“ od ukupno 50 romana.
Inače, širom sveta je prodato 50 miliona primeraka njenih knjiga a izuzetno je popularna u Rusiji gde postoji i mreža klubova njenih čitateljki.
Pojavila se na literarnoj sceni u vreme rata u Vijetnamu kada su mnoge Amerikane bile spremne da pobegnu u imaginarne svetove davno prošlih vremena gde su tvrdoglave lepotice sa veoma jakom ličnošću skrivenom iza raskošnih toaleta bile spremne na sve da odbrane ličnu slobodu, porodicu, pravo na ljubav, jednom rečju da budu poput Skarlet O’Hara koja je književnici poslužila kao inspiracija.
„Recept“ Džud Devero se pokazao ne samo kao veoma uspešan već i trajan jer ona i danas izbacuje barem jed\n hit godišnje. Sama je priznala da je pokušaj pisanja romana čija je radnja smeštena u naše vreme propao, a pošto joj se armija čitateljki obraćala sa molbama da se vrati u prošla vremena rado im je izašla u susret.
Roman „Princ na belom konju“ (originalni naslov je „Vitez u sjajnom oklopu“ jer se tako u engleskom jeziku opisuje muškarac koji dolazi da spase devojku iz nevolje) Devero je napisala pre tri decenije, ali nedavno ga je ponovo, sa izvesnim doterivanjima, objavila i pokazalo se da su nove generacije romantičnih čitateljki pohrlile da ga kupe.
Ona je u pogovoru za novo izdanje priznala da joj je to jedan od najomiljenijih romana koje je do sada napisala i veoma je srećna što se pokazalo da ga vreme nije pregazilo jer priča je svevremena iako je do sada eksploatisana u više navrata u literaturi i na filmu.
Reč je o popularnom triku „putovanja kroz vreme“ i u ovom slučaju to je glavna junakinja je Daglas, jedna sasvim moderna devojka, koja se zatekla sama i slomljenog srca u staroj engleskoj crkvi nakon što ju je napustio čovek kog je volela.
Bilo je dovoljno da poželi princa na belom konju i želja joj se ispunjava u vidu Nikolasa Staforda viteza iz 16 veka čiji se grob nalazio u toj crkvi.
Daglas, koja je bila iskompleksirana jer je imala dve savršene starije sestre i mislila da nikada neće naći pravu ljubav, snažniju od vremena, prepoznala je u galantnom i prelepom vitezu čoveka svojih snova. Istina, on se teško snalazi u 20 veku, ali veoma brzo uči i spreman je da srebrni oklop zameni Armani odelom, a najvažnije je da Daglas smatra savršenom upravo takvom kakva je.
Nikolasu je bitno da u 20. veku otkrije ko mu je radio o glavi, jer pre nego što je prebačen iz elizabetanske Englekse u moderno doba očekivao je pogubljenje, uz konfiskaciju imetka i gubitak čast i Daglas je spremna da mu pomogne da promeni tok istorije.
Da bi spasila čoveka koga je zavolela spremna je da se otisne u njegovo doba i taman kada se nazire srećan kraj izmedju ljubavnika će se isprečiti četiri veka. Ko će i kako da to premosti ostaje da se otkrije.

Povezana vest:  Poznati preporučuju u 11. Noći muzeja